Хамилтоново гонче

Хамилтоново гонче

Интелигентната, мощна хрътка със средни до едри размери е по-дълга, отколкото би трябвало предвид ръста й, като Хамилтоновото гонче е с къса, прилепнала козина в три цвята (черен, жълтокафяв и бял). Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 53-61 см, а женските – 49-57 см. Тежат между 23 кг и 27 кг.

Хамилтоново гонче
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Хамилтоново гонче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Хамилтоново гонче
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Хамилтоново гонче е една от най-популярните породи хрътки в родната Швеция. Създаден в края на XIX век от един от създателите на Шведския кучешки клуб, граф Адолф Хамилтън, в чест на когото е именувана породата. Породите, от които се поражда това гонче, са Фоксхаундът, Хариера и различните немски хрътки (включително Холщайнерът, дългокракият кърландска хрътка и породата Хайдебраке). За разлика от другите хрътки, му е трудно да е със себеподобни, но ловува поединично и по двойки, сплашва лисици и зайци, които след това да подгонят стрелците.

Характер

Породата Хамилтоново гонче е с добър нрав и се привързва много, при условие че може да следва ловджийския й инстинкт. Куче, което обича простора на провинцията, ще гони следата с километри, затова от съществено значение е да научи командата „Ела!“, както и да поставите такава ограда на двора, че то да не може да избяга. Обичат хората и са мили, но могат да са отчасти шумни и енергични за къща с прохождащи деца.

Здраве

В общия случай Хамилтоновото гонче се радва на добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

Това не е куче, което ще се радва на бърза разходка около блока по два пъти на ден. Активното и енергично куче Хамилтоново гонче се нуждае от поне два часа движение на ден, за предпочитане без каишка в безопасна зона, за да може да избяга и подуши това, което пожелае. Ако му доскучае или не получи необходимата доза движение, може да започне да руши и копае, да дъвчи и да лае, за да се забавлява.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Хамилтоновото гонче е порода с мек подкосъм, който е относително дебел през зимата, и четина, устойчива на всички атмосферни условия. Не изисква особено разчесване, като е достатъчно да минавате козината с четката по веднъж седмично.