NPPE Breed Library Info Page

Хамилтоново гонче

Хамилтоново гонче

Интелигентната, мощна хрътка със средни до едри размери е по-дълга, отколкото би трябвало предвид ръста й, като Хамилтоновото гонче е с къса, прилепнала козина в три цвята (черен, жълтокафяв и бял). Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 53-61 см, а женските – 49-57 см. Тежат между 23 кг и 27 кг.

Хамилтоново гонче
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Хамилтоново гонче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Хамилтоново гонче
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Хамилтоново гонче е една от най-популярните породи хрътки в родната Швеция. Създаден в края на XIX век от един от създателите на Шведския кучешки клуб, граф Адолф Хамилтън, в чест на когото е именувана породата. Породите, от които се поражда това гонче, са Фоксхаундът, Хариера и различните немски хрътки (включително Холщайнерът, дългокракият кърландска хрътка и породата Хайдебраке). За разлика от другите хрътки, му е трудно да е със себеподобни, но ловува поединично и по двойки, сплашва лисици и зайци, които след това да подгонят стрелците.

Характер

Породата Хамилтоново гонче е с добър нрав и се привързва много, при условие че може да следва ловджийския й инстинкт. Куче, което обича простора на провинцията, ще гони следата с километри, затова от съществено значение е да научи командата „Ела!“, както и да поставите такава ограда на двора, че то да не може да избяга. Обичат хората и са мили, но могат да са отчасти шумни и енергични за къща с прохождащи деца.

Здраве

В общия случай Хамилтоновото гонче се радва на добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

Това не е куче, което ще се радва на бърза разходка около блока по два пъти на ден. Активното и енергично куче Хамилтоново гонче се нуждае от поне два часа движение на ден, за предпочитане без каишка в безопасна зона, за да може да избяга и подуши това, което пожелае. Ако му доскучае или не получи необходимата доза движение, може да започне да руши и копае, да дъвчи и да лае, за да се забавлява.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Хамилтоновото гонче е порода с мек подкосъм, който е относително дебел през зимата, и четина, устойчива на всички атмосферни условия. Не изисква особено разчесване, като е достатъчно да минавате козината с четката по веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук