NPPE Breed Library Info Page

Грейхаунд

Грейхаунд

Грейхаундите са състезателните коне в кучешкия свят – изключително бързо, грациозно и елегантно. Тези кучета са с добре развита и мощна физика. Като окраска на късата и фина на допир козина е в черно, бяло, червено, синкаво, светлобежово, сивкаво-кафяво или някои от нюансите на бялото. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 71-76 см и тежат 30-32 кг, а женските екземпляри на свой ред са с ръст 69-71 см и тегло 27-30 кг.

Грейхаунд
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Грейхаунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Грейхаунд
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата Грейхаунд се радва на огромна популярност сред фараоните, а останалите азиатски и африкански лидери са с изображения, гравирани на техните гробници, които датират от 4000 пр. Хр. Използват се за следене на антилопи, вълци и сърни и печелят огромна популярност, като се разпространяват в Близкия изток и Европа, като в краен случай пристигат в Обединеното кралство, където се превръща в символ на статуса, като през 1016 г. само на елита се позволява да притежава породата Грейхаунд. Използвали ли са ги за преследване на зайци и впоследствие за кучешки , защото това са най-бързоногите кучета на земята – по скорост единствено гепардът може да се мери с него в животинския свят!

Характер

Тези кучета са спокойни и общителни в домашни условия, макар донякъде мързеливи. Това са чувствителни кучета, но и отлични домашни любимци, ако са в правилните ръце! Макар да са с приятен характер, естественият ловджийски нюх е винаги налице и стопаните трябва да са готови да поемат необходимите отговорности, които вървят ръка за ръка с породата. Грейхаундите се привързват лесно към своите семейства, въпреки че обикновено странят от непознати. Обикновено се сприятеляват с други кучета в дома, но ако има и котка, трябва да сте особено внимателни.

Здраве

В общия случай Грейхаундът е порода, която се радва на относително добро здраве.

Активност

Въпреки че породата е с най-атлетичното телосложение на всички домашни кучета и не се нуждаят от прекалено много движение. Обикновено са само по две 40-минутни отсечки бърз бяг. Известни са като мързеливците, тичащи със скромната скорост от 65 км/ч. Затова им е необходим добър и стремителен спринт, а не ходене с километри. От съществено значение е заучаването на надеждната команда „Ела!“, преди да свалите каишката в обществени пространства поради техния инстинкт за преследване и може да се наложи да сложите и намордник, за да се защитят малките животни. Забележка: може да се наложи да сложите топло палто, ако навън е студено.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Грейхаундите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Една от най-лесните за гледане животни, що се отнася до техните козини. Късата и фина козина се нуждае от разчесване от време на време.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук