NPPE Breed Library Info Page

Голямо синьо гасконско гонче

Голямо синьо гасконско гонче

Хрътката с големи, направо внушителни размери е с издължена глава и благородни черти. Ушите са клепнали и синкавият ефект се постига от съчетанието на черната петнистост на бял фон. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 65-70 см, а женските – ръст от 60 см. Теглото им варира между 32 и 35 кг.

Голямо синьо гасконско гонче
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Голямо синьо гасконско гонче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Голямо синьо гасконско гонче
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Потомък на вече несъществуващата порода кръвоследник, голямото синьо гасконско куче е обитавало Франция още в Средновековието, когато то е участвало в лова на глигани, вълци и мечки. Днес то все още е кучето за лов на едър дивеч, като сърни и глигани например. Със сигурност е за опитни стопани и със сигурност не е домашният любимец, който ще стои мирен и покорен.

Характер

Тази порода наистина лае много, а това е една от причините това куче да е за стопани с опит. Съседите наистина няма да оценят гласовите му данни! И все пак е гигант с маниери с типичния си мил темперамент на хрътка и манталитет, който му позволява да се чувства добре в компанията на други кучета.

Здраве

В общия случай Голямото синьо гасконско куче се радва на добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

Необходими са поне два или повече часа движение на ден. Това куче се чифтосва с цел лов и никак не се радва, когато не може да върви по следа с часове и километри.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Няма почти никаква козина, затова не са нужни особени грижи – само по едно разчесване веднъж седмично. Дългите му, клепнали уши трябва да се проверяват редовно, за да е сигурно, че са чисти и без инфекции.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук