NPPE Breed Library Info Page

Голям вендейски басетгрифон

Голям вендейски басетгрифон

Тази средна по размери хрътка с мощно обоняние е малко по-издължена, отколкото би трябвало, предвид ръста й. Устойчивата на климатични условия козина на големия вендейски басетгрифон и като окраска е лимоново жълта, оранжева, черна, самурено черна, комбинация от три цвята или сива. Известни са с характерния косъм около веждите, брадата и мустаците. Възрастните мъжки и женски екземпляри достигат височина от съответно 40-44 см и 39-43 см.

Голям вендейски басетгрифон
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Голям вендейски басетгрифон
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Голям вендейски басетгрифон
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Големият вендейски басетгрифон съществува от XVI век. Тези кучета произхождат от Вандея, провинция на западна Франция. Две са разновидностите на басетския вендейски грифон – малък и голям. Странно, но първоначално те се раждат от едно котило, но едва през 70-те години на ХХ век се налага забрана върху кръстоската на тези две разновидности. Тези кучета живеят и до днес както самостоятелно, така и на групи, и се използват за лов на диви мечки и сърни. Обонянието им е толкова остро, че могат да надушат питомните и дивите зайци отдалеч.

Характер

Големият вендейски басетгрифон е жизнерадостно куче, което винаги е на крак. Не са пригодени за живот по градовете, защото им трябват просторите на провинцията. Не е като да не лаят и са упорити, независими и дръжки, но имат и желанието да доставят удоволствие. От съществено значение е да има двор с висока ограда, защото, надушат ли дребен дивеч, могат да се понесат в неудържим бяг.

Здраве

Проблемите със зрението не е нещо често срещано за големия вендейски басетгрифон, но с очен преглед може да се отхвърли вероятността за наследствени нарушения на зрението, които понякога се наблюдават при тази порода. И при големите, и при малките разновидности е възможно да се развие епилепсия.

Активност

На големия вендейски басетгрифон е необходимо много движение на открито, по два и повече часа. Изпълнени са с живот, обичат да ловуват и да вършат най-различни дейности навън. Не ги свърта задълго и са идеално пригодени за живот в семейства от провинцията с активен начин.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на големия вендейски басетгрифон е със средно дълга, груба козина и гъст подкосъм. Не изисква прекалено много разчесване. По веднъж седмично е достатъчно, за да се премахнат линеещите косми и полепналата по кучето мръсотия след разходка. Дългите му уши трябва да се проверяват и почистват редовно, за да не развие ушна инфекция.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук