NPPE Breed Library Info Page

Гладкосместо коли

Гладкосместо коли

Породата със средни до едри размери е с добри пропорции и достолепен вид и, учудващо, може да работи по цели дни. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 56-61 см и тегло 20,5-29,5 кг, а женските са с ръст 51-56 см и тегло 18-25 кг. Късата прилепнала козина е твърда на допир и може да е съчетание от самурено черно и бяло, трицветна – в черно и жълтокафяво на бели ивици, и синьо мерле – сребристо, синкаво и черно.

Гладкосместо коли
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Гладкосместо коли
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Гладкосместо коли
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Макар заради козината си грубокосместото и гладкокосместото коли да изглеждат много различно, като структура не се различават особено. На грубокосместата порода е била нужна по-дебела и дълга козина, с която да устои на неумолимите условия на Шотландските възвишения, докато по-късокосместата порода гладкокосместо коли подкарва и пази стадата в низините, когато времето е по-меко. Гладкокосместото коли е порода, получила официално признание преди два века, но овчарки от сходен тип съществуват в Шотландия много преди това.

Характер

Това дружелюбно куче е и умерено, винаги е нащрек и е идеалният пазител на дома. Често лае прекалено много, ако не е обучено добре или ако скучае. Не му харесва да се дели задълго от хората или животните, към които се е привързало. Това динамично куче се нуждае от психологически стимул, харесва му да го обучават и може да постигне големи успехи в повечето кучешки спортни дисциплини. Може да проявява чувствителност и му е приятно, когато с него се отнасят деликатно и спокойно.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Гладкокосместото коли се нуждае от поне час разходка на ден. Ако го извеждате по едни и същи места, умът му ще закърнее. Затова сменяйте маршрутите или опитайте да го обучавате за състезания за пъргавина, послушание, киноложки фристайл или ловене на топка във въздуха.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Породата не изисква особени грижи. Дебелият подкосъм и късата, гладка четина трябва да се разчесва щателно по веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук