Гладкокосмест фокстериер

Гладкокосмест фокстериер

Териерът е с къс торс и издължена муцуна, а козината му е къса и гладка и е предимно бяла, на или без жълтеникаво-кафяви, черни ивици или такива в черно и жълтеникаво-кафяво. Гладката му, стройна физика изглежда мощна и компактна и му позволява да се впусне в бой! В зряла възраст гладкокосместият фокстериер достига ръст от 39 см и тежи приблизително 7,5-8 кг (при мъжките екземпляри) и 7-7,5 кг (при женските екземпляри).

Гладкокосмест фокстериер
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Гладкокосмест фокстериер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Гладкокосмест фокстериер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Създаден от различни породи през XIX век, включително от териер с черна и жълтеникаво-кафява окраска и бултериер, гладкокосместият фокстериер се чифтосва, така че щом открие лисица, да я измъкне от леговището си и така конници и хрътки да се впуснат в голямото преследване. Използва се и за да убива вредители. Първоначално породата се категоризира като фокстериер с две разновидности – грубокосмест и гладкокосмест – и докато кръстоската с други породи е нещо, което се среща често при нейното създаване. Сега вече между тях е наложено трайно разграничение и всяка от тях има своите характерни белези.

Характер

Гладкокосместият фокстериер се отличава със смел, направо дързък характер, който не се бои от нищо, но със сигурност не трябва да се страхувате от него, защото е дружелюбно куче, особено към своите стопани. Както бихте могли да очаквате, предвид предназначението на териера като работно куче, то ще се рови до полуда в двора. Ето защо защитете лехите си от едно истинско нашествие. Добре е да му отделите място, където да заравя играчки и дъвкалки.

Здраве

В общия случай гладкокосместият фокстериер се радва на много добро здраве. Въпреки това, подобно на много дребни/мини породи, те са със слаби капачки на коленете и може да прищракват от време на време (луксация на пателата). Възможни са някои нарушения на зрението. Възможни са някои наследствени нарушения на зрението. Поради това се препоръчва очен преглед за кучетата, които се предлагат за чифтосване.

Активност

Това е активно куче, тъй като от гладкокосместия фокс териер ще се изисква поне час движение на ден, въпреки че с радост би приел повече. Харесва му да върши нещо, било то да рови в градината за гризачи, да копае или практикува кучешки спортове с вас. Докато се разхожда, ще преследва лястовици, котки или други дребни мъхнати животинки, затова го дръжте на каишка там, където са изложени на риск заради автомобили или друг вид опасност. Винаги ще се радва на компанията на своя стопанин и ще играе с него на игри, присъщи за териера.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Късата, гладка и права козина е гъста и го защитава от проблеми с околната среда, докато кучето работи. След обгрижване по веднъж седмично и подстригване по веднъж годишно ще изглежда много добре, въпреки че е препоръчително козината да се разчесва по веднъж в седмицата, ако кучето е в период на линеене.