NPPE Breed Library Info Page

Ризеншнауцер

Ризеншнауцер

Ризеншнауцерът е голямо и внушително куче, което е бдително, с мощна физика и четвъртита форма. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 65-70 см, а женските – 60-65 см. В зряла възраст тежат около 45 кг. Грубокосместата козина може да е черна, светлосива или тъмносива.

Ризеншнауцер
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Ризеншнауцер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Ризеншнауцер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Породата Ризеншнауцер произхожда от средния по размери грубокосмест пинчер. Още през XV век в Бавария са го използвали за прочистване от плъхове и за други общи селскостопански дейности. Именно от това куче произхождат и трите разновидности на шнауцера, различаващи се единствено по техния размер. През XIX век някои от тези кучета се чифтосват с по-големи породи – пазачи на добитъка и, вероятно, с Немския дог, за да се създаде кучето с гигантски размери, известно и до днес. Това куче е било използвано за подкарване на добитъка към пазара за продан. Освен това, добива популярност като полицейско куче и куче за охрана.

Характер

Ризеншнауцерът изглежда мощен и внушителен, макар да е с благ характер. Отнася се добре към други кучета и котки в дома, но въпреки това те отрано трябва да бъдат запознати с тях и да не се прекъсва процеса на тяхното социализиране. Най-добре се разбират с куче от другия пол. Истински пазач, за него е характерна бдителността и ще лае, за да привлече вниманието ви, ако това е необходимо.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Сравнително често боледува от някои форми на рак на пръстите, както и от епилепсия.

Активност

За да е доволно кучето, са необходими над два часа разходка на ден. Обича да излиза навън и не се влияе от това дали навън вали или е студено. Това е благодарение на не пропускащата вода козина. Козината ще се нуждае от проверка след разходка, за да се премахне полепналата по нея мръсотия.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Проверявайте козината след всяка разходка и я разчесвайте по два или три пъти седмично. Необходимо е с ръка да прочиствате козината по веднъж на всеки три месеца, въпреки че стопаните, които няма да водят домашните си любимци на изложба, може да предпочетат да я оформят с машинка.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук