NPPE Breed Library Info Page

Френски булдог

Френски булдог

Френският булдог се разпознава лесно по големите му прилепоподобни уши. Това е малко куче с плоска муцуна и къса, лъскава козина с окраска в сивкаво-кафяво, пъстроцветно или светлобежово. В зряла възраст достигат ръст 27-34,5 см. Възрастните мъжки екземпляри тежат 12,5 кг, а женските – 11 кг.

Френски булдог
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Френски булдог
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Служебно
Френски булдог
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата мини булдог е била идеалният спътник за жените, занимаващи се с ръкоделие по фабриките от региона Мидландс. По това време е имало много английски търговци, пожелали да се преселят във Франция. Вземат и кучетата със себе си, където се осъществява кръстоска с други кучета с по-къса муцуна. Така се създава породата Френчи, известна и до днес.

Характер

Френският булдог обича забавленията, изпълнени с динамика, и, допадне ли им някой, се привързват лесно. Това е дотолкова смело куче, че живее с мисълта, че е гигант. Със сигурност няма да избяга, ако някое куче се нахвърли върху него. Така се случва с някои кучета, които не могат да „разчетат“ предизвикателството, което отправя безизразната им плоска муцуна и имат неблагоразумието да му скочат.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми при френския булдог са свързани с плоската му муцуна, което може да доведе до обструкция на дихателните им пътища и затруднено дишане. Следователно трябва да се избягва свръхнапрежението или прегряването. Податливи са на кожни инфекции, нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставни заболявания, които може да се окажат болезнени и да доведат до нарушения на двигателната функция), както и на изкривяване на гръбначния стълб.

Активност

В сравнение с други породи Френският булдог не е толкова активен. Достатъчно е да се извежда по един час на ден. Бъдете особено внимателни, когато е горещо навън. Кучето ви може да получи топлинен удар, а заради плоската му муцуна дишането му може да се учести. Затова през лятото е най-добре да го извеждате рано сутрин или късно вечер.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Късата, прилепнала и лъскава козина изисква минимални грижи. Разчесване по веднъж седмично е повече от достатъчно. Бръчките по муцуната обаче трябва да се почистват редовно. Ушите също може да се инфектират, затова трябва често да ги проверявате.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук