NPPE Breed Library Info Page

Френска болонка

Френска болонка

С добре балансирана физика и интелигентен външен вид, болонките са дребни, но и набити. Смолисточерните им очи и нос се открояват на фона на снежнобялата им козина, а опашките им са перушинести и извити над гърба. С копринената на допир козина на спираловидни кичури изглеждат като плюшена играчка. Възрастните мъжки и женски екземпляри достигат ръст 23-28 см и тежат 3-6 кг.

Френска болонка
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Френска болонка
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Мини
Френска болонка
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата Френска болонка се радва на популярност във Франция и Испания от векове насам. Присъства дори на портретите на кралските фамилии от тези две държави. Счита се, че първите екземпляри от тази порода се появяват на различни острови от Средиземноморието, както и на остров Тенерифе (Атлантически океан). Нейна братовчедка е малтийската болонка, известна днес като малтийката. Според преданията породата навлиза в Европа още през XIV век, когато моряци пренасят кученца от тази порода от Тенерифе.

Характер

Тези живи, жизнерадостни кученца обожават семейния живот. Обичат да са в компанията на семейството и ще искат да ви придружават навсякъде, но не е лошо да ги оставяте сами от време на време. Социализират се добре и се чувстват отлично в компанията на други кучета и домашни любимци в семейството.

Здраве

Обикновено френските болонки се радват на много добро здраве. Подобно на много други породи обаче може да развият някои наследствени нарушения на зрението. Капачките на коленете им също са слаби и може да прищракват от време на време (луксация на пателата). Не е изключено очите им да сълзят и е възможно да се появят камъни в бъбреците.

Активност

Френските болонки лесно се приспособяват към активността на семейството, но е добре да се извеждат поне по половин час на ден, а умът им също трябва да се тренира!

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината им не линее, затова трябва да се разресва щателно ежедневно. Порасне ли твърде много, трябва да се подстриже. За да не приличат пръстеновидните кичури на Китайското качулато куче, се препоръчва болонката да се води на професионален фризьор на всеки пет до шест седмици.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук