Фландърско бувие

Фландърско бувие

Фландърското бувие създава усещане за суровост не само с мощната си и набита физика, но и с цялостното с излъчване на мощен и жилав мастодонт. На вид неугледна, козината е гъста и твърда, а брадата, мустаците и веждите рошавеят. Окраската на Бувие варира от сивобежово през черно до нюансите на кафеникаво-сивото. Възрастните женски екземпляри достигат ръст 59-65 см и тежат 27-35 кг. Мъжките екземпляри на свой ред са с ръст 62-68 см и тегло 35-40 кг.

Фландърско бувие
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Фландърско бувие
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Фландърско бувие
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Точният произход на тази порода не е известен, но се знае, че още през XVII век кучетата-пазачи на рогатия добитък са се наричали „бувие“ (пазачи на биволи), като към това име са се добавяли наименованието на съответния регион, който са обитавали, както и на добитъка, който са пазели. Подкарвали са, както са и пазели стадата. През Първата световна война кучетата „бувие“ са били почти унищожени, а повечето от по-редките разновидности изчезват. Оцеляват само две от тях – Фландърско бувие и Арденско бувие. Както Франция, така и Белгия претендират, че са родина на фландърското куче. Благодарение на белгийския армейски ветеринар капитан Дарби че породата оцелява в условия на война.

Характер

Макар да са устрашаващи на вид, тези кучета са уравновесени и добронамерени, което ги прави идеални за домашни любимци. Защитават семейството и дома и са до известна степен резервирани към непознати, въпреки че никога не проявяват агресия. Вкъщи са тихи, спокойни и чувствителни и се привързват към семейството. Готови са да съжителстват с други кучета и домашни любимци, ако още от ранна възраст ги запознаят с тях и бъдат социализирани като цяло.

Здраве

За Фландърското бувие се знае, че са относително жилави кучета. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Породата е особено уязвима на парализа на ларинкса, като симптоми на състоянието е шумното и затруднено дишане.

Активност

Кученцата трябва да се извеждат в двора редовно. Пораснат ли, те се приспособяват към семейната обстановка, но им е необходим поне час обучение на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Бувие. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тази порода е с гъста, груба четина, която трябва да е с дължина от около 6 см. Подкосъмът е прилепнал и плътен. Кучетата Бувие следва да се разчесват поне по три пъти седмично, като особено внимание трябва да се отделя на брадата и мустаците, за да е сигурно, че по нея не остава храна. Важно е по подкосъма да няма възли и сплъстявания, за да може кучето да се чувства комфортно. Четината трябва да се подстригва по два пъти годишно по време на периодите на линеене.