NPPE Breed Library Info Page

Фландърско бувие

Фландърско бувие

Фландърското бувие създава усещане за суровост не само с мощната си и набита физика, но и с цялостното с излъчване на мощен и жилав мастодонт. На вид неугледна, козината е гъста и твърда, а брадата, мустаците и веждите рошавеят. Окраската на Бувие варира от сивобежово през черно до нюансите на кафеникаво-сивото. Възрастните женски екземпляри достигат ръст 59-65 см и тежат 27-35 кг. Мъжките екземпляри на свой ред са с ръст 62-68 см и тегло 35-40 кг.

Фландърско бувие
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Фландърско бувие
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Фландърско бувие
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Точният произход на тази порода не е известен, но се знае, че още през XVII век кучетата-пазачи на рогатия добитък са се наричали „бувие“ (пазачи на биволи), като към това име са се добавяли наименованието на съответния регион, който са обитавали, както и на добитъка, който са пазели. Подкарвали са, както са и пазели стадата. През Първата световна война кучетата „бувие“ са били почти унищожени, а повечето от по-редките разновидности изчезват. Оцеляват само две от тях – Фландърско бувие и Арденско бувие. Както Франция, така и Белгия претендират, че са родина на фландърското куче. Благодарение на белгийския армейски ветеринар капитан Дарби че породата оцелява в условия на война.

Характер

Макар да са устрашаващи на вид, тези кучета са уравновесени и добронамерени, което ги прави идеални за домашни любимци. Защитават семейството и дома и са до известна степен резервирани към непознати, въпреки че никога не проявяват агресия. Вкъщи са тихи, спокойни и чувствителни и се привързват към семейството. Готови са да съжителстват с други кучета и домашни любимци, ако още от ранна възраст ги запознаят с тях и бъдат социализирани като цяло.

Здраве

За Фландърското бувие се знае, че са относително жилави кучета. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Породата е особено уязвима на парализа на ларинкса, като симптоми на състоянието е шумното и затруднено дишане.

Активност

Кученцата трябва да се извеждат в двора редовно. Пораснат ли, те се приспособяват към семейната обстановка, но им е необходим поне час обучение на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Бувие. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тази порода е с гъста, груба четина, която трябва да е с дължина от около 6 см. Подкосъмът е прилепнал и плътен. Кучетата Бувие следва да се разчесват поне по три пъти седмично, като особено внимание трябва да се отделя на брадата и мустаците, за да е сигурно, че по нея не остава храна. Важно е по подкосъма да няма възли и сплъстявания, за да може кучето да се чувства комфортно. Четината трябва да се подстригва по два пъти годишно по време на периодите на линеене.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук