NPPE Breed Library Info Page

Финландски лапхунд

Финландски лапхунд

Силното, наподобяващо шпица куче е с дебела козина, щръкнали уши и опашка, извита над гърба. Възрастният екземпляр на това средно по размери куче достига ръст от 49 см, а женските екземпляри – 44 см. В зряла възраст тежат 17-19 кг. Окраската на козината може да е най-различна., така както и съчетанията от цветове. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Финландски лапхунд
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Финландски лапхунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Финландски лапхунд
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Векове наред това куче се е включвало в работната дейност на полуномадските племена Саами от Лапландия, предимно като пазач на северни елени, въпреки че в ранната им история вероятно са били използвани като кучета за лов и охрана. Въпреки че популацията им вече не е така многобройна заради появата на сноумобила, породата все още се използва за подкарване на северни елени. Финландският лапхунд е куче-пазач, способно да развива стремителни скорости, се сработва отлично с една друга и по-бавна местна порода – късокосместото Лапландско пастирско куче.

Характер

Финландският лапхунд е с мощен охранителен инстинкт и, излезе ли, се проявява като отличен ловец. У дома е бдителен и пази ревностно дома. Освен това, е спокоен и предан компаньон, който се привързва към семейството. Въпреки че не е толкова шумен колкото останалите породи шпиц, може да лае доста. Необходимо е обучение, за да мълчи при команда.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Финландският лапхунд се нуждае от поне час разходка на ден. Това е динамична порода, която обича кучешките занимания, развиващи пъргавост, или да тичат редом до стопанина си. Някои се отличават с добър ловджийски нюх, затова е задължително да се научи командата „Ела!“, за да може, при необходимост, да го отклоните от набелязаната жертва.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Има дълга, права четина, която е по-къса откъм главата и предните крайници, а също дебел и мек подкосъм. Мъжките екземпляри са с по-дебел косъм около врата и гърдите. Козината ще изисква разчесване поне по два пъти седмично, но може да се наложи ежедневно разчесване в периода на линеене.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук