Финландски шпиц

Финландски шпиц

Това средно по размери куче е с типичния за шпица външен вид с лисичи щръкнали уши, дебела козина и рунтава опашка, извита над гърба. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 43-50 см, а женските екземпляри – 39-45 см. Теглото при достигане на зряла възраст е 14-16 кг. Козината е червеникаво-златиста или червеникаво-кафява с изсветляване на места и по-светъл подкосъм. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Финландски шпиц
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Финландски шпиц
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Финландски шпиц
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Породата Финландски шпиц е ловджийско куче от векове насам и все още се използва за същата цел в родината му. Втурва се по следите на диви петли и яребици, и лае, за да уведоми ловеца за местонахождението на птиците. В миналото е участвал в лова на едър дивеч, включително на лосове и мечки. Лаещо и смело, това куче е идеален пазач. До ден-днешен това куче се ползва с голяма популярност във Финландия и е неин национален символ през втората половина на XIX век. Подобреният транспорт означава, че финландският шпиц се чифтосва и с други кучета. Впоследствие, в развъдниците се работи усилено за запазването на породата.

Характер

Дружелюбният и жизнерадостен Финландски шпиц винаги е нащрек, дързък и доблестен с остър ловджийски нюх. Независим е, да, но е и предан на хората, които обича. Допада му компанията на децата, което го прави идеално куче за семейството. Лае доста и ще се наложи да го обучите на командата „Млъкни!“.

Здраве

Като цяло се радва на добро здраве и за него няма докладвани сериозни здравословни проблеми.

Активност

Възрастният екземпляр трябва да се извежда по около час на ден, въпреки че с удоволствие би излязъл по-задълго. Обича да излиза и в студено време, затова няма да ви се налага да чакате слънцето да изгрее, за да му се прииска разходка! Заради неговия силно развит ловджийски нюх, бъдете винаги нащрек, когато му сваляте каишката. Ето защо го разхождайте само на обезопасени места без пътно движение и се уверете, че командата „Ела!“ е добре заучена.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Финландският шпиц е средно по размери куче с гъст и доста къс подкосъм и груба четина. Косъмът по тялото е със средна дължина, а мъхнатият подкосъм по опашката и хълбоците е по-дълъг. Козината е по-къса по главата и предните крайници. Около врата и раменете окосмяването е по-гъсто при мъжките екземпляри. Разчесването по два пъти седмично е повече от достатъчно, въпреки че е необходимо това да се случва по-често в периоди на линеене.