NPPE Breed Library Info Page

Фийлд шпаньол

Филд шпаньол | Породи кучета

Фийлд шпаньолът с благородна осанка е малко по-издължен, отколкото би трябвало предвид неговия ръст. Изражението му е меко, а дебелата, лъскава козина е със среден до дълъг косъм. Подкосъмът по гърдите, корема и хълбоците е по-дълъг и мъхнат. Козината е черна, червеникаво-кафява или пъстра, с или без жълтеникаво-кафяви ивици. Ръстът на средния по размери възрастен екземпляр е 46 см и тежи 18-25 кг.

Филд шпаньол | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Филд шпаньол | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Филд шпаньол | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Фийлд шпаньол съществува от близо 150 години. Появява се в резултат от чифтосването на кокер шпаньол с по-едрия екземпляр Съсекс. Породата се облагородява чрез допълнителна кръстоска с други местни шпаньоли, като например с ирландския воден шпаньол, че дори и басетската хрътка. Никога не са се радвали на такава популярност, с каквато са се ползвали кокер или спрингер шпаньолът. Дори броят им спада до критични размери на няколко пъти в хода на тяхното съществуване. В действителност, те се считат за рядка, уязвима порода в Обединеното кралство.

Характер

Фийлд шпаньолът е активно куче, което е идеално пригодено за провинциалния живот. Вкъщи е по-тих и спокоен, отколкото останалите породи шпаньол. Привързва се лесно и е общително.

Здраве

Като цяло фийлд шпаньолът е жилава порода. Подобно на повечето породи обаче може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Това активно куче обича простора и са му необходими поне два часа движение на ден. Обича разнообразието и ще се радва на всякакъв тип дейност, при условие че семейството му дава възможност да играе на игри, стимулиращи ума и тялото.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Копринената на допир козина е със среден до дълъг косъм, но е също много практична с това, че е гъста и не пропуска вода. Така нищо не му пречи, когато е навън и работи. Козината трябва да се разчесва по няколко пъти седмично, като се обръща специално внимание на мъха. В противен случай ще се сплъсти. Проверявайте кучето след всяка разходка и почистете козината от всякаква мръсотия.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук