NPPE Breed Library Info Page

Фараоново куче

Фараонско куче (хрътка) | Породи кучета

Тези късокосмести кучета със средни размери с щръкнали уши са с грациозна и атлетична структура. Фараонските хрътки са с окраска в (наситено) жълтокафяво, като понякога по него могат да се забележат и бели ивици. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 56-63 см и тежат 23-25 кг. Възрастните женски екземпляри са с ръст 53-61 см и тежат 20-23 кг.

Фараонско куче (хрътка) | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Фараонско куче (хрътка) | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Фараонско куче (хрътка) | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

В долината на река Нил са намерени кости на кучета, наподобяващи тези на фараоновото куче. Счита се, че това куче е живяло преди цели 50 века! Тогава финикийците са търгували с екземпляри от тази порода и са ги оставяли на самотни острови, където те са се чифтосвали необезпокоявани стотици години. През 1000 г. пр. Хр. тези търговци са колонизирали остров Малта и са довели със себе си и тези хрътки. Тези кучета са били ценени заради уменията им да ловят зайци и затова с право са били наричани кучето-зайчар, а това било фараонската хрътка, която живее до ден-днешен.

Характер

Фараонската хрътка е независимо в умерена степен куче, предано на своето семейство. За нея е присъщо желанието да ловува и са дотолкова постоянни в тази си мисъл, че да продължат, накъдето са тръгнали. Котките и другите дребни животни са вечната плячка и социализирането им с тях е мисия невъзможна. Обичат да лаят. Това са едни истински общителни кучета, които обичат да са в компанията на други кучета и хора.

Здраве

Най-често срещаният здравословен проблем на фараоновото куче са слабите капачки на коленете (луксация на пателата).

Активност

Тези кучета имат нужда от много движение, поне по два часа на ден. Тръгнат ли по следа, ще тичат ли, тичат. Тъй като могат да скачат доста нависоко, оградата на двора ви ще е трябва да е висока, за да не изскочи навън. Няма да е лошо да го облечете, когато навън е студено.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Фараоновото куче се разчесва лесно. Можете да го правите с гумена ръкавица, с която ще премахнете падналите и падащите косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук