NPPE Breed Library Info Page

Еърдейл териер

Еърдейл териер

Това е кралят на териерите – най-едрата разновидност на породата териер, като ръстът на възрастните мъжки екземпляри от холката до земята е 58-61 см, а при женските – 56-59 см. Теглото на мъжките и женските е съответно 25-28 кг и 21-23 кг, в зависимост от структурата. Сравнително здравото, мускулесто тяло е покрито с твърда четина, която чернее/сивее откъм хълбоците, а иначе е жълтокафява.

Еърдейл териер
  • размер : Средна
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Ежедневно
Еърдейл териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Еърдейл териер
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Средна
  • Пазач : Средна

Произход

Еърдейл териер произхожда от вече несъществуващата порода Черен тан териер. Породата е създадена през XIX век по речните долини на Еър, Уорф и Колдър на Йоркшир от ловци, за които е било важно да имат куче за лов на видри и други гризачи, които от своя страна да играят и ролята на куче-пазач. Между пригодените за работа едри щамове на териера и видровата хрътка беше осъществена кръстоска, с което беше създадено куче, което е достатъчно голямо за работа с язовци и видри. Последваха и кръстоски с ирландски териер и вероятно с уелски териер, в резултат от които се появи типът куче с необходимия размер.

Характер

Характерна черта както за повечето породи териери, така и за еърдейл териера, е тяхната увереност, смелост и откритост. Това куче е дружелюбно, енергично и учи бързо и се обучава лесно на кучешки спортове, чрез които се изграждат пъргавост и послушание, проявявано у дома, а и в училището за кучета.

Здраве

Като цяло еърдейл териерът е жилава порода. Като повечето породи обаче имат предразположеност към дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Макар активно, породата еърдейл не изисква прекалено много движение (от 1 до 2 часа дневно), в т.ч. игри и обучение, за да може то да не скучае и да поддържа добрата си форма.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата еърдейл. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Двойната козина на това куче не пропуска вода и е твърда като тел, а в основата си е с по-къс и мек подкосъм. Изисква ежедневно разчесване, а в периода на линеене е необходимо да снемате космите с ръка (два пъти годишно).

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук