NPPE Breed Library Info Page

Ещрелско планинско куче

Ещрелско планинско куче

Този едър, мощен дог с атлетично телосложение достига ръст от 65-72 см (за мъжките екземпляри) или 62-68 см (за женските екземпляри), и тежи 30-50 кг. Две са разновидностите според дължината на козината – късокосмест и дългокосмест. Като окраска са възможни светлобежовият, пъстрият, сивият или черният цвят.

Ещрелско планинско куче
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Ещрелско планинско куче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Ещрелско планинско куче
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Кучето-пазач от планината Сера да Ещрела, северна Португалия, води началото си или от договете на римляните, заселили се на Иберийския полуостров, или в резултат от нашествието на вестготите. Точният произход не се знае със сигурност, но едно е сигурно – това е една от най-старите породи в Португалия. Кучето от планината Сера де Ещрела е една от най-старите породи в страната, която с векове е пазела стадата овце и кози от горски животни, вълци например. Тъй като този район е бил географски изолиран, породата не е претърпяла много промени с годините.

Характер

В семейството Ещрелското планинско куче е предано и любящо. Иначе страни от непознати. За тази цел е необходимо щателно социализиране с хора и от особена важност е обучението на това куче никога да не спира. Както може да се очаква от пазачите, това куче е бдително и лае доста. Предвид размерите му, то наистина скача нависоко. Затова оградата на двора ви трябва да е с височина от поне 1,80 м.

Здраве

В общия случай породата се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето. Предразположени са към някои сърдечни заболявания, които са често срещани при много от големите породи кучета.

Активност

Планинските „патрули“ са дотолкова издръжливи, че могат да вървят дълги километри. Затова разходка от около час на ден е задължителна. Изненадващо игрив е предвид размерите си и обича да играе със стопанина си. Макар и опърничав, ещрелският екземпляр учи с радост и участва в игри по търсене и спасяване на хора и животни. Послушанието и пъргавостта също не са му чужди.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Ещрелското планинско куче може да е с къс или дълъг косъм. И в двата случая двойната козина е съставена от гъст подкосъм и дебела четина с малко по-груб косъм. По главата и предните хълбоци косъмът е по-къс, а по-дълъг (мъхът) е по опашката и задните крайници. Разбира се, дългокосместата разновидност е с по-гъсто окосмяване по шията и гръдния кош, като то е по-явно при мъжките кучета. Това куче трябва да се разчесва поне по два пъти седмично, като се обръща специално внимание на зоните с по-дълъг косъм. В противен случай козината ще се сплъсти.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук