Дългокосместо коли

Дългокосместо коли

Дългокосместите колита са кучета със среден до едър размер, като приятното им изражение е изписано по чертите им. С обилна козина, която пристига в черно, черно-бяло, съчетание от три цвята и синкаво и сребристо синьо, както и издължени, сякаш изсечени глави. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 56-61 см и тежат около 27-34 кг, а женските екземпляри на свой ред са с ръст 51-56 см и тегло 23-30 кг.

Дългокосместо коли
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Дългокосместо коли
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Дългокосместо коли
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Счита се, че породата дългокосместо коли произхожда от кучета, които придружават римските завоеватели през 50 г. пр. Хр. и местни шотландски колита. Вероятно името идва от коли, вид черна овца от низините на Шотландия. През 60-те години на XIX век кралица Виктория до такава степен харесва тези кучета, че при пристигането си в шотландското имение в Балморал ги прибира в замъка Уиндзор. Известно навремето като шотландска овчарка, дългокосместото коли за първи път е показано на изложба на Бирмингамското киноложко общество, след което идва небивалият успех.

Характер

Дългокосместите колита са с благ характер с минимални следи на нервност или агресия. Това са добронамерени кучета, които развиват много тесни връзки със своите стопани. Те се чувстват истински защитени в дома си и с удоволствие приемат канени гости. Грубокосместите колита учат много бързо и се радват, когато им се представят нови предизвикателства по отношение на обучението.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Учудващо е, че дългокосместите колита не трябва да се движат много и с лекота се приспособяват към семейните обстоятелства. Следва да му се дава възможност да тича на воля, като им се предоставя време за игра на донасяне на топка. На възрастния екземпляр е необходим по един час движение на ден, въпреки че с удоволствие ще приеме дори повече, ако можете да му го предложите.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

С гъстата си двойна козина грубокосместите колита трябва да се разчесват ежеседмично, за да се предотврати сплъстяването на козината. Подкосъмът е мек и вълнист, като е плътно прилепнал към кожата, докато външната козина е груба и права. По време на периода на линеене ще е от полза да разчесвате кучето ежедневно. Подстригването от време на време ще държи под контрол окосмяването по предните крайници и опашката.