Данди динмонт териер

Данди динмонт териер

Този териер е с малки до средни размери и е с дълго и ниско телосложение. Когато порасне, кучето достига ръст 20-28 см и тежи 8-11 кг. Големите му очи са изразителни, козината е характерна, а по главата тя е копринена и мека. Оранжевеещата козина е двойна – с мек подкосъм и по-груба четина.

Данди динмонт териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Данди динмонт териер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Данди динмонт териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Шотландски работен териер се създава през XVII век за лов на язовци, видри и други дребни бозайници. Те дотолкова успешно се справят със задачата да намерят храна, че печелят „уважението“ на бракониерите. Твърди се, че всички съвременни Данди динмонт териери произхождат от кучето, хванато от бракониер в капан, заложен в имението на граф Бъклю. Известна още като „горчивковци и пиперковци“ заради оранжавеещата като горчицата или тъмносивата като тази на черния пипер окраска, породата получава настоящото си наименование от герой от романа на сър Уолтър Скот „Астрологът“, благодарение на който оцелява породата.

Характер

Данди динмонт териерът притежава някои особености на териера, като например решителност и издръжливост, а също и независим дух. Чувствителното куче се привързва лесно и е предано, но само на хората, които обича.

Здраве

Подобно на много породи обаче Данди динмонт териерът може да страда от наследствени нарушения на зрението. Затова е добре да премине очен преглед. Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Друго установено заболяване е увреждането на гръбнака.

Активност

Това е сравнително активен дребосък, който трябва да се извежда поне по час на ден, че и повече, въпреки че няма да ви се разсърди, ако разходката е по-кратка.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Косъмът на това куче е с дължина от поне 5 см и изисква разчесване поне по два пъти седмично. Козината трябва да се прочиства с ръка по два пъти в годината.