NPPE Breed Library Info Page

Данди динмонт териер

Данди динмонт териер

Този териер е с малки до средни размери и е с дълго и ниско телосложение. Когато порасне, кучето достига ръст 20-28 см и тежи 8-11 кг. Големите му очи са изразителни, козината е характерна, а по главата тя е копринена и мека. Оранжевеещата козина е двойна – с мек подкосъм и по-груба четина.

Данди динмонт териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Данди динмонт териер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Данди динмонт териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Шотландски работен териер се създава през XVII век за лов на язовци, видри и други дребни бозайници. Те дотолкова успешно се справят със задачата да намерят храна, че печелят „уважението“ на бракониерите. Твърди се, че всички съвременни Данди динмонт териери произхождат от кучето, хванато от бракониер в капан, заложен в имението на граф Бъклю. Известна още като „горчивковци и пиперковци“ заради оранжавеещата като горчицата или тъмносивата като тази на черния пипер окраска, породата получава настоящото си наименование от герой от романа на сър Уолтър Скот „Астрологът“, благодарение на който оцелява породата.

Характер

Данди динмонт териерът притежава някои особености на териера, като например решителност и издръжливост, а също и независим дух. Чувствителното куче се привързва лесно и е предано, но само на хората, които обича.

Здраве

Подобно на много породи обаче Данди динмонт териерът може да страда от наследствени нарушения на зрението. Затова е добре да премине очен преглед. Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Друго установено заболяване е увреждането на гръбнака.

Активност

Това е сравнително активен дребосък, който трябва да се извежда поне по час на ден, че и повече, въпреки че няма да ви се разсърди, ако разходката е по-кратка.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Косъмът на това куче е с дължина от поне 5 см и изисква разчесване поне по два пъти седмично. Козината трябва да се прочиства с ръка по два пъти в годината.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук