NPPE Breed Library Info Page

Далматинец

Далматинец

Породата е уникална с петнистата си козина, която е къса, гладка и лъскава. Петната са черни или червеникаво-кафяви на бял фон. Макар да е с четвъртита форма, тялото им е добре балансирано, силно и мускулесто. Зрелите далматинци тежат 23-25 кг. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 58-61 см, а женските – 56-58 см.

Далматинец
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Далматинец
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Служебно
Далматинец
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Далматинецът е древна порода, съществувала още през XX век пр. Хр., когато петнистите кучета се появяват по гръцки фризове и плочки, теглещи колесници в древна Гърция, Рим и Египет. В Далмация, понастоящем Хърватска, са намерени древни писмени източници за тази порода. От името на този регион произхожда нейното наименование. Далматинците се използват като бойни кучета, гранични патрули, като кучета, теглещи колесници, пазачи на стада овце, ловуващи кучета, циркови артисти и, разбира се, като обучители. Какъвто и да е произходът, далматинците са се сработили с конете още от Средните векове.

Характер

Това куче е дружелюбно и открито, но ако разходките не са достатъчно дълги, може да развият хиперактивност. Далматинците са предани и са винаги готови да доставят удоволствие. Радват се на компанията на хората и ги забавляват като истински клоуни. За някои стопани тяхната сила и издръжливост може да се окажат истинско предизвикателство. Тази порода се утихомирява, но не и преди да навърши две години или... никога!

Здраве

Глухотата е най-често срещаният здравословен проблем на породата, а кучетата може да се изследват за глухота още в ранна възраст. Също така, имат предразположеност към образуване на някои видове камъни в пикочния мехур или в жлъчката.

Активност

Далматинците не бива да се движат много, докато са още кученца. Възрастните далматинци са порода, която издържа на много голямо напрежение и могат да вървят до безкрай с равен ход. Разходки от два или повече часа са препоръчителни за възрастните екземпляри. Добре е да ги обучавате със задачи, които да стимулират както ума, така и тялото. Поради ловджийския си инстинкт, те обичат да тичат, скачат и да се катерят. Затова трябва да сте винаги нащрек, за да се гарантира тяхната безопасност.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Заради късите си и твърди косми, породата не изисква кой знае колко разчесване и подстригване. Веднъж седмично падналите косми трябва да се свалят с ръкавица, след козината да се мине с меко парче козината до постигане на лъскавина на косъма.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук