Мини грубокосмест дакел

Мини грубокосмест дакел

Мини грубокосместият дакел е ниско късокрако куче с издължено тяло. Макар и дребен, дакелът е с мощна мускулатура и широк, добре развит гръден кош и не по-малко развити предни крайници. Козината му е къса и груба. Не по-малко гъсти са веждите и брадата. Окраската на козината може да е най-различна. За повече информация вижте характеристиките на породата. Възрастният мини дакел тежи 4,5-5 кг и на ръст е 12-15 см.

Мини грубокосмест дакел
  • размер : Мини
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Мини грубокосмест дакел
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Мини грубокосмест дакел
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Има точни сведения за това, че породата дакел се е появила в Германия още през XV век, макар изображения на тези кучета да е имало в образци от египетското и мексиканското изкуство. Останки на такова куче са открити и на останки на кораб в Италия, датиращи от I век сл. Хр. Стандартната германска порода се появява през 1879 г., а клубът на любителите на тази порода е установен през 1888 г. Принц Алберт изнася дакелите във Великобритания, където през XIX век те добиват популярност в Обединеното кралство и Америка. Тогава мини дакелите, като едни малки порове са се вмъквали в заешките дупки, за да измъкнат оттам дългоухите си жертви.

Характер

Мини грубокосместият дакел може да е много независим и обучителят трябва да е внимателен, последователен и търпелив. Трябва да се социализира отрано, за да може дакелът да свикне с деца, непознати и други животни. Това е порода, която се привързва много към своето семейство и най-вече към един член от семейството, но може и да страни от непознати.

Здраве

Формата на тялото е причина тази порода да е податлива на изкривяване на гръбначния стълб, което е и най-често срещаният здравословен проблем при тях. Сърдечните заболявания също се срещат често при тази порода. Подобно на много породи обаче са възможни някои нарушения на зрението. Ето защо кучетата, които ще бъдат използвани за развъждане, трябва да минат рутинен очен преглед.

Активност

Това куче се нуждае от поне час разходка дневно. Преди да свалите каишката, се уверете, че командата „Ела!“ е заучена добре, тъй като с ловджийския си нюх може да се втурне по следа или след някое животно, което е мернал. Имайте предвид, че при чифтосването на дакелите цел е била те да ровят, дори да подкопават много огради. Ако тези на двора ви не са достатъчно надеждни, може и да не ги откриете скоро.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на мини грубокосместите дакели трябва да се подстригва по два-три пъти в годината. Окосмяването по муцуната трябва да се разресва поне веднъж седмично и ще е необходимо допълнително подстригване. Най-добре е козината да се подстригва от опитен фризьор, освен ако в развъдниците няма нов човек, който да научи стопанина как се прави това. Уверете се, че космите се изскубват/отнемат, но не и подстригват с машинка за подстригване. Текстурата на козината ще се увреди, ако я подстрижете с машинка.