NPPE Breed Library Info Page

Дългокосмест дакел

Дългокосмест дакел

Стандартният дългокосмест дакел е нисък, но не и дребен! Тази хрътка със средни размери е с къси крака. Достигне ли зряла възраст, е около 35 см висока и тежи 9-12 кг. С атрактивната си мека и права козина има най-различна окраска За повече информация вижте характеристиките на породата.

Дългокосмест дакел
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Дългокосмест дакел
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Дългокосмест дакел
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Има точни сведения за това, че породата дакел се е появила в Германия още през XV век, макар изображения на тези кучета да е имало в образци от египетското и мексиканското изкуство. Стандартната германска порода се появява през 1879 г., а клубът на любителите на тази порода е установен през 1888 г. Дакелите са внесени в Обединеното кралство от принц Алберт и там, а и в Америка, се ползват с популярност през XIX век. Губят популярност обаче през Първата световна война поради германския си произход. Предразсъдъците настрана, кучето е предпочитан домашен любимец и отлично куче за лов. Стандартните дакели се използват предимно за лов на язовци, но и за друг дивеч.

Характер

Дългокосместият дакел е жизнерадостно, смело, че дори дръзко куче. Донякъде е инат, но и с независим характер. В сравнение с гладкокосместия и грубокосместия дакел, дългокосместият такъв се смята за най-тихата и послушната от трите разновидности. С добрия си нюх обича да следва миризми, когато излезе навън, но това е и отлично домашно куче заради добрия си нрав и преданост. Дългокосместият дакел обича хората и отвръща на вниманието с привързаност.

Здраве

Формата на тялото е причина тази порода да е податлива на изкривяване на гръбначния стълб, което е и най-често срещаният здравословен проблем при тях. Сърдечните заболявания също се срещат често при тази порода. Подобно на много породи обаче са възможни някои нарушения на зрението. Ето защо кучетата, които ще бъдат използвани за развъждане, трябва да минат рутинен очен преглед.

Активност

Дългокосместият дакел трябва да се извежда поне по час на ден. Уверете се, че кучето е научило добре командата за връщане при стопанина си, ако ще разхождате кучето без каишка. Ако се е втурнало по следа в големи пространства, тогава ще се отключи истинската хрътка в него и ще рови, докато не намери заешка дупка или не се оваля цялото в тор!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. От съществено значение е дакелът да не напълнее, тъй като излишните килограми по гърба може да му натежат.

Козина

Меката, права козина е по-дълга по гръдния кош, корема, опашката и задната част на крайниците, като тези зони са по-податливи на сплъстявания, ако не се разчесват щателно поне три пъти седмично. Тялото му е толкова близо до земята, че по време на разходката може да обере всякаква мръсотия с козината си. Затова, след като се върнете, я проверете щателно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук