Дългокосмест дакел

Дългокосмест дакел

Стандартният дългокосмест дакел е нисък, но не и дребен! Тази хрътка със средни размери е с къси крака. Достигне ли зряла възраст, е около 35 см висока и тежи 9-12 кг. С атрактивната си мека и права козина има най-различна окраска За повече информация вижте характеристиките на породата.

Дългокосмест дакел
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Дългокосмест дакел
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Дългокосмест дакел
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Има точни сведения за това, че породата дакел се е появила в Германия още през XV век, макар изображения на тези кучета да е имало в образци от египетското и мексиканското изкуство. Стандартната германска порода се появява през 1879 г., а клубът на любителите на тази порода е установен през 1888 г. Дакелите са внесени в Обединеното кралство от принц Алберт и там, а и в Америка, се ползват с популярност през XIX век. Губят популярност обаче през Първата световна война поради германския си произход. Предразсъдъците настрана, кучето е предпочитан домашен любимец и отлично куче за лов. Стандартните дакели се използват предимно за лов на язовци, но и за друг дивеч.

Характер

Дългокосместият дакел е жизнерадостно, смело, че дори дръзко куче. Донякъде е инат, но и с независим характер. В сравнение с гладкокосместия и грубокосместия дакел, дългокосместият такъв се смята за най-тихата и послушната от трите разновидности. С добрия си нюх обича да следва миризми, когато излезе навън, но това е и отлично домашно куче заради добрия си нрав и преданост. Дългокосместият дакел обича хората и отвръща на вниманието с привързаност.

Здраве

Формата на тялото е причина тази порода да е податлива на изкривяване на гръбначния стълб, което е и най-често срещаният здравословен проблем при тях. Сърдечните заболявания също се срещат често при тази порода. Подобно на много породи обаче са възможни някои нарушения на зрението. Ето защо кучетата, които ще бъдат използвани за развъждане, трябва да минат рутинен очен преглед.

Активност

Дългокосместият дакел трябва да се извежда поне по час на ден. Уверете се, че кучето е научило добре командата за връщане при стопанина си, ако ще разхождате кучето без каишка. Ако се е втурнало по следа в големи пространства, тогава ще се отключи истинската хрътка в него и ще рови, докато не намери заешка дупка или не се оваля цялото в тор!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. От съществено значение е дакелът да не напълнее, тъй като излишните килограми по гърба може да му натежат.

Козина

Меката, права козина е по-дълга по гръдния кош, корема, опашката и задната част на крайниците, като тези зони са по-податливи на сплъстявания, ако не се разчесват щателно поне три пъти седмично. Тялото му е толкова близо до земята, че по време на разходката може да обере всякаква мръсотия с козината си. Затова, след като се върнете, я проверете щателно.