Дългокосместо чихуахуа

Дългокосместо чихуахуа

Дългокосместото Чихуахуа е с размерите на играчка, а козината му е прилепнала и вълниста. На цвят е в гамата от светлобежово до черно. Ушите са клепнали, а силното окосмяване по краищата им огражда врата, а крайниците са с перушинест косъм. Кучето е стегнато с фина структура и на ръст достигат 15-23 см. Тежат 1,8-2,7 кг.

Дългокосместо чихуахуа
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Дългокосместо чихуахуа
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Мини
Дългокосместо чихуахуа
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Някои считат, че Чихуахуа е резултат от чифтосването на Течичи и малко „голо“ куче от Азия. Чихуахуа е щат в Мексико. Именно от там се пренасят първите екземпляри чихуахуа, които и до днес са популярни в Америка. Счита се, че съвременната порода произхожда от кръстоска на вече изчезналата мини-порода Течичи и дребни кучета от Мексико, Аризона и Тексас.

Характер

Дългокосместото Чихуахуа се привързва към един до двама души, като с тях то проявява своята любознателност, живост и интелигентност. Способно е на истинска и трайна привързаност. Ако не бъде надлежно социализирано отрано, породата няма да гледа на непознатите с добро око и може да изглежда нервно, да лае и дори може да захапе някого. Чихуахуа трябва да се социализира възможно най-отрано или може да прови безпокойство в нова обстановка. Тогава няма да страни от непознати, деца и други домашни любимци. Това е порода със силно развито родово чувство, за която компанията на други Чихуахуа е нещо приятно.

Здраве

Подобно на други дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Други установени заболявания са стесняване или възпаление на трахеята. Формата на главата им предполага уязвимост към хидроцефалия, т.е. акумулиране на вода в главния мозък, както и някои нарушения на зрението.

Активност

Дългокосместият Чихуахуа може да се приспособи към всякакъв режим на разходки – естествено, ако е разумен за него. На моменти Чихуахуа е с еуфорични нива на енергия, която те играят неудържимо. Не им трябва обаче много ходене. Достатъчно му е всеки ден да бъде извеждано по половин час. Препоръчва се да слагате не каишка, а нагръдник, защото трахеята им е крехка.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на Чихуахуа не изисква много грижи. Дългокосместият екземпляр се нуждае от добро разчесване и разресване по веднъж седмично. Окосмяването около врата и гърдите може да се нуждае от измиване, тъй като по нея могат да се задържат остатъци от храна. Чихуахуа линеят, но поради дребния си размер падналите косми няма как да са много. Не е лоша идея зъбите на Чихуахуа да се мият всеки ден, като, подобно на всички дребни породи, натрупват много зъбен камък.