NPPE Breed Library Info Page

Чешки териер

Чешки териер

Чешкият териер е малък до среден като размери и е с къси крайници. В зряла възраст достига ръст 25-32 см и тегло от 6-10 кг. Оптималният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 29 см, а на женските – 27 см. Дългата козина може да е с окраска в сиво-синкаво или светлокафяво.

Чешки териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Чешки териер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Чешки териер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Това е относително нова порода, но вече е завоювала своето място като национална емблема на Чешката република. Създадена е през 1949 г. от Франтишек Хорак. Този кинолог и генетик е обичал да ловува и затова решава да осъществи кръстоска между Шотландския териер и Силихам териера, резултатът от която е по-дребно куче, което обича да е в компанията на други кучета, да рови в земята и да се крие в дупки. Тази подобрена порода надмина своите предшественици. Използва се за лов на всякакви диви животни, в т.ч. лисици, зайци и дори такъв свиреп дивеч, като дивите глигани например!

Характер

Чешкият териер е благ по характер и има добро отношение към хората. Страни от непознати, но е приятелски настроен към познати. Работните му инстинкти са остри, защото е жилаво и пъргаво, с немалко енергия и сила. Дори да е опърничав, с правилно отношение може да прояви своите многостранни способности и с послушанието и пъргавостта си да се състезава успешно в кучешките спортове.

Здраве

Като цяло Чешкият териер се радва на добро здраве. Подобно на много други по-дребни породи обаче може да развие някои наследствени нарушения. Така например капачките на коленете им са слаби и може да прищракват от време на време (луксация на пателата).

Активност

Породата трябва да се извежда поне по час на ден. Свалите ли му каишката, ловджийският му нюх може да го отнесе нанякъде. Затова, преди да сте го направили на обществени места, се уверете, че сте го обучили на командата „Ела!“.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината е вълниста и със средна дължина и се нуждае от по-специални грижи, но не толкова, колкото повечето разновидности на териера, чиято козина се прочиства с гола ръка. Чешкият териер трябва да се подстригва на всеки шест до осем седмици и да се разчесва поне веднъж седмично, като особено внимание трябва да се обръща на по-дългото окосмяване по лицето, краката и корема.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук