Чесапийк бей ретривър

Чесапийк бей ретривър | Породи кучета

Едрото и мощно куче с добре развита мускулатура е с ципести крака, а козината на Чесапийк бей ретривър е къса и гъста, с твърда, сякаш омазнена четина и фин, вълнист подкосъм. Козината изглежда като „окосена“ трева, чийто цвят варира от сламено-жълто до кафеникаво (с цвета на папратта). Не са редки и окраските в червеникаво, златисто или кафяво. Възрастните мъжки екземпляри са с ръст 58-66 см и тегло 29,5-36,5 кг, а женските екземпляри на свой ред достигат височина от 53-65 см и тежат 25-35 кг.

Чесапийк бей ретривър | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-малко от седмица
Чесапийк бей ретривър | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Чесапийк бей ретривър | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Чесапийк бей ретривърът е американска порода кучета, водеща началото си от британския дог. Развъжда се от заселници с цел да лови и вади от водата патици и други птици. Говори се, че през 1807 г. край бреговете на Мериленд потъва кораб, на който е имало две кученца Нюфаундленд. Спасителите им ги получили като подарък. И двете кучета се чифтосват с местни породи, а тяхното поколение на свой ред се кръстосва с Гладкокосместия ретривър, Къдравокосместия ретривър, Ирландския воден шпаньол и Кунхаунда. Резултатът е породата Чесапийк, позната и до днес.

Характер

Чесапийк бей ретривърите са като правило независими, но същевременно се привързват лесно. Обичат децата, но на моменти са и грубовати. Това ведро, жизнерадостно, но и бдително куче е готово да защити околните и се радва на компанията на други кучета и хора. Това не е порода, подходяща за онези, които ще купят куче за първи път.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Породата се нуждае от много движение и донякъде може да се държи невъзпитано, ако не му додавате полагащото му се. Обичат къпането във водата къпането и донасянето на предмети оттам. Трябват му два или повече часа разходки на ден. Не са подходящо куче за градски условия, нито му харесва да стои на едно място.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Четината на Чесапийк е гъста и къса с плътен, вълнист подкосъм. Макар да се къдри, козината не е особено къдрава и на допир мазнее. Препоръчва се да не къпете това куче, тъй като не пропускащата вода козина може да се увреди. Полагайте нужните грижи при разчесване, което е необходимо само в периодите на линеене. С разчесването ще почистите козината от паднали и падащи косми. С къпане и прекомерно разчесване можете да увредите структурата на косъма.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук