NPPE Breed Library Info Page

Бул териер

Бул териер

Бул териерът е мускулест, с мощна физика и добре развит гръден кош. Издължената глава е с яйцевидна форма, римски нос и силен врат. Белият цвят е стандартният за козината на тази порода, като често по главата или гърба има цветни ивици. Не е изключено окраската да е в черно, сивкаво-кафяво, червеникаво, светлобежов или съчетание от три цвята. В зряла възраст кучетата достигат височина от 45 см и тегло от 33 кг.

Бул териер
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Бул териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Териер
Бул териер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Тази кръстоска между булдог и териер е създадена да се бие до смърт в кървавия спорт bull baiting, където кучета се нахъсват срещу бикове. Това е едно от кучетата, ползващи се с голяма популярност в Обединеното кралство. Там те налагат репутацията си на безупречно охранително куче. Миниатюрният бул териер открай време се явява стандарт и породата се признава официално от Британския киноложки клуб през 1939 г.

Характер

Бул териерите са дружелюбни и се отличават с отлично чувство за хумор. Може да са инат, поради което не подхождат за хора, които за първи път ще купуват куче. Като цяло са със спокоен характер, но не бива да се забравя, че може да се обади бойното куче в тях, каквото е било първоначалното им предназначение – ще реагират на всяко предизвикателство, въпреки че в общия случай няма да са негов инициатор. Привързват се много и обичат да са в компанията на някой друг. Затова не бива да се оставят сами задълго, тъй като с мощните си челюсти може да обърнат къщата с главата надолу, ако им стане скучно.

Здраве

Най-често срещаният здравословен проблем при тази порода е глухотата, най-вече при белите бул териери. Кучетата може да се изследват за глухота от малки. Относително често тези кучета се разболяват от наследствени болести, като например бъбречни, сърдечни и кожни заболявания.

Активност

Бул териерите са активна порода, която изисква немалко движение – както ходене, така и тичане. Трябва да се извежда поне по час на ден, въпреки че кучето няма да откаже и повече!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Породата бул териер се отглежда лесно. Поне по веднъж седмично късокосместите козини могат да се разчесват с помощта на гумена ръкавица за разчесване, за да се премахнат падналите косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук