Булмастиф

Булмастиф

Това куче е набито, мощно и мускулесто с голяма, четвъртита глава. Късата козина е твърда и не пропуска вода, а окраската й е светлобежова, червеникава или пъстрееща. Муцуната е черна. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 64-69 см и тежат близо 50-59 кг. Женските на свой ред са с ръст 61-66 см и тегло 41-50 кг.

Булмастиф
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Булмастиф
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Булмастиф
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Първоначално наричана нощният пазач на дивеч, породата булмастиф е бил използван за бракониерство. Английският мастиф и и булдогът са кръстоската, чийто резултат е Булмастифът, като съотношението между двете породи е 60-40. Породата е създадена в края на XIX век. Когато отпада нуждата от пазачи на дивеч и вече не са необходими толкова много екземпляри от тази порода, те започват да се използват за спортни цели. Някой скрие ли се в храстите, не след дълго пускат муцунестия булмастиф, с който да го открият. Те не са били обучени да нараняват или убиват когото и да било, а да постигат надмощие.

Характер

Тези кучета ревностно отбраняват своето семейство и другите домашни любимци, поради което трябва да бъдат социализирани отрано. Булмастифът приема непознати само ако те им бъдат представени от някого, на когото доверяват. Всякакви други посетители/непознати бързо ще бъдат спрени. Реално това не е порода за хора, които за първи път купуват куче. Физиката й е здрава, опърничава е и е свръхзагрижена за околните.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче Булмастифът може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Уязвими са на заболявания на пикочния и жлъчния мехур. Не са изключени и проблемите с връзките на коляното (възпаление на кръстната връзка).

Активност

Това куче следва да се контролира внимателно до достигане на 12-месечна възраст. Ако се движи прекалено много още в ранна възраст, впоследствие това може да доведе до заболявания на костно-ставната тъкан. Харесва му да излиза и играе с членове от семейството, а ако бъде извеждан по два часа дневно, булмастифът ще остане доволен.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата булмастиф. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Булмастифът се разчесва относително лесно, тъй като късата му козина не изисква много грижи. Падналите и падащите косми могат да се оберат с ръкавица за разчесване.