Булдог

Булдог

Булдогът е с късо, набито тяло и слабо набръчкана кожа, особено в областта на главата, врата и раменете. Друга отличителна черта е големият череп. Булдогът може да е шарен с оттенъци на червеното, жълтеникаво-кафявото или бялото с някой от досегашните цветове. Възрастният екземпляр достига ръст 31-36 см и тежи 23-25 кг.

Булдог
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Булдог
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Служебно
Булдог
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата булдог произхожда от древната порода Буленбайсер – дог, който се използва, за да охранява и напада диви животни в Асирия, Гърция, Египет и Рим. Според размера й, породата се дели на няколко разновидности. Първоначално буленбайсерът от Англия е много едра порода, който се чифтосва, за да се умали. Във времената на крал Джон (XIII век) се използва за борба с бикове (т.нар. bull baiting). През годините се създава идеалното куче за това. За щастие борбата с бикове и кучета в Англия се отменя със закон през 1835 г., а стопаните на булдога предприемат селективно чифтосване, за да се отстранят по-агресивните елементи от породата и за да се създаде благ по характер домашен любимец.

Характер

Това е семейно куче, което обича децата и дори ще се научи да живее с други домашни любимци, ако те им бъдат представени отрано. Булдогът е малко по-дружелюбен, отколкото би трябвало да бъде, но би защитил член от семейството, който се нуждае от това. Може да е спокоен, замислен, но и щур и опърничав. Има и добре развито чувство за хумор.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми при булдога са свързани с твърде плоската му муцуна, което води до обструкция на дихателните им пътища и затруднено дишане. Следователно трябва да се избягва свръхнапрежението или прегряването. Податливи са на кожни инфекции, нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставни заболявания, които може да се окажат болезнени и да доведат до нарушения на двигателната функция).

Активност

Породата не трябва да се извежда, когато е прекалено топло. Две сравнително кратки разходки на бавен, но не и тромав ход би следвало да са достатъчни.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината следва да се разчесва с гумена ръкавица за разчесване, за да се премахнат падналите и падащите косми. Сгъвките също трябва да се почистват. Ако породата има силна навита опашка, следва да се полагат грижи основата на опашката да не се навлажни, тъй като това ще доведе до бактериални инфекции. Освен това, трябва да се почистват следите от сълзене и бръчките.