NPPE Breed Library Info Page

Булдог

Булдог

Булдогът е с късо, набито тяло и слабо набръчкана кожа, особено в областта на главата, врата и раменете. Друга отличителна черта е големият череп. Булдогът може да е шарен с оттенъци на червеното, жълтеникаво-кафявото или бялото с някой от досегашните цветове. Възрастният екземпляр достига ръст 31-36 см и тежи 23-25 кг.

Булдог
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Булдог
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Служебно
Булдог
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата булдог произхожда от древната порода Буленбайсер – дог, който се използва, за да охранява и напада диви животни в Асирия, Гърция, Египет и Рим. Според размера й, породата се дели на няколко разновидности. Първоначално буленбайсерът от Англия е много едра порода, който се чифтосва, за да се умали. Във времената на крал Джон (XIII век) се използва за борба с бикове (т.нар. bull baiting). През годините се създава идеалното куче за това. За щастие борбата с бикове и кучета в Англия се отменя със закон през 1835 г., а стопаните на булдога предприемат селективно чифтосване, за да се отстранят по-агресивните елементи от породата и за да се създаде благ по характер домашен любимец.

Характер

Това е семейно куче, което обича децата и дори ще се научи да живее с други домашни любимци, ако те им бъдат представени отрано. Булдогът е малко по-дружелюбен, отколкото би трябвало да бъде, но би защитил член от семейството, който се нуждае от това. Може да е спокоен, замислен, но и щур и опърничав. Има и добре развито чувство за хумор.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми при булдога са свързани с твърде плоската му муцуна, което води до обструкция на дихателните им пътища и затруднено дишане. Следователно трябва да се избягва свръхнапрежението или прегряването. Податливи са на кожни инфекции, нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставни заболявания, които може да се окажат болезнени и да доведат до нарушения на двигателната функция).

Активност

Породата не трябва да се извежда, когато е прекалено топло. Две сравнително кратки разходки на бавен, но не и тромав ход би следвало да са достатъчни.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината следва да се разчесва с гумена ръкавица за разчесване, за да се премахнат падналите и падащите косми. Сгъвките също трябва да се почистват. Ако породата има силна навита опашка, следва да се полагат грижи основата на опашката да не се навлажни, тъй като това ще доведе до бактериални инфекции. Освен това, трябва да се почистват следите от сълзене и бръчките.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук