Късокосмест/грубокосмест брюкселски грифон

Късокосмест/грубокосмест брюкселски грифон

Две са разновидностите на Брюкселския грифон – грубокосмест или гладкокосмест. Отличителен белег на Грифона, с който той наподобява Мопса, е неговата муцуна, къс и чип нос, и големите и изпъкнали очи и издадената напред челюст. Ето защо според някои муцуната на кучето Грифон е човекоподобна. Това куче е с окраска в червено, черно или черно и жълтокафяво. Възрастните екземпляри са с ръст 18-20 см и тегло 2-5 кг.

Късокосмест/грубокосмест брюкселски грифон
  • размер : Мини
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-рядко от седмица
Късокосмест/грубокосмест брюкселски грифон
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Късокосмест/грубокосмест брюкселски грифон
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Брюкселският грифон е белгийска порода, появила се през XIX век чрез кръстосване на породите Афенпинчер, Мопс и безименната порода кучета, пазела някога конюшните в Белгия. Кочияшите на файтони са имали нужда от малко, интелигентно куче, което да пази екипажа и да унищожава вредителите по конюшните. С жилавостта на уличните кучета и ума на Афенпинчерите, тази порода се превръща в идеалния спътник на файтонджията. Чифтосването с Английските мини шпаньоли води до създаването на човекоподобно изражение по муцуната на Грифона. Твърди се, че в сложната кръстоска е участвал и Йоркширският териер.

Характер

Кучето Грифон не се препоръчва за семейства с деца, чиято грубовата на моменти игра може да се изтълкува неправилно от него, т.е. да предизвика прояви на страх. Така децата може да получат куче с непредсказуемо поведение, а трябва ли ви това? Макар и опърничави, Грифоните учат бързо и, преминат ли обучение, ще се справят отлично в различните кучешки спортове. Обичат да са до своя стопанин и може да започнат да рушат всичко наоколо, ако задълго бъдат оставени сами.

Здраве

За породата не са докладвани здравословни проблеми, но, подобно на други породи кучета с относително плоска муцуна, може да развият затруднено дишане и нарушения на зрението. Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Друго наследствено заболяване е изкривяването на гръбначния стълб, поради което кучето трябва да бъде проверявано редовно от ветеринар.

Активност

Породата Грифон е активна и прилича на териера по това, че обича да тича на воля. Със способностите да се адаптира към всякакви условия обаче спокойно би могла да живее и в апартамент. Нуждае се от поне половин час разходка на ден.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

С груба козина са и с по-гъсто окосмяване по бузите, брадичката, носа и очите. Не са нужни особени грижи за козината. Грубата козина следва да се прочиства по три пъти в годината, като изключение прави козината по муцуната, която трябва да се подстриже на ръка с ножица. Муцуната трябва да се разресва редовно, за да се премахнат остатъците от храна, ако има такива. Гладкокосместите кучета линеят наистина много и ще ви се налага доста често да използвате ръкавица, за да премахнете падналите косми. И двете разновидности са с гънки, които трябва да се почистват често.