NPPE Breed Library Info Page

Бриар

Бриар

Размерите на това куче са внушителни, без да изглеждат масивни. Тези приятни наглед кучета са с впечатляваща дълга козина. Най-често се срещат в черно и светлобежово, въпреки че не е изключено да видите и тъмносиви екземпляри. Те са мускулести, жилави и с приятни пропорции. Държат главите си гордо, не на последно място защото имат мускулест врат. Въпреки че около очите са силно окосмени, зрението им е остро! Възрастните женски екземпляри достигат височина от 58-65 см и тежат близо 34 кг. Мъжките на свой ред са с ръст 61-69 см и тегло 38,5 кг.

Бриар
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Бриар
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Бриар
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Не се знае какъв е точният произход на породата Бриар, но се счита, че водят началото си от Средните векове в Европа. Произхождат от кръстоска между ориенталските овчарки и местни охранителни породи. Във Франция от нея се създава кучето Бриар. В древно предание се разказва за убийството на Обри от Мондидие. Единствен негов свидетел е било неговото куче, което тръгнало по петите на убиеца. Когато тогавашният крал научава за това, предизвиква дуел между убиеца и кучето, което не е било нещо рядко срещано в Средновековието. Познайте кой е победил! Физическите и работни способности на породата Бриар предполагат, че породата води началото си от кучето на Обри. Породата получава името си от производно на френския регион Бри.

Здраве

Защитници по природа, тези кучета са жилави, бдителни и смели и може дори да са склонни да се бият с други кучета, ако се отнасят към тях неправилно. Ще приемат и другите домашни любимци, ако стопаните им представят съжителството като приятелство. Чувстват се най-добре вкъщи, като част от семейството. Странят от непознати. Това са жизнерадостни кучета, които обичат да играят, но тази игра може и да загрубее. Затова трябва да се внимава с тях, особено ако в дома има по-малки деца.

Здраве

Като цяло, кучетата Бриар се радват на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Разходките трябва да са достатъчно дълги, защото тази порода е доста енергична. Обичат да плуват и да бягат и са им нужни по два или повече часа физическо натоварване на ден, както и задачи за ума и тялото.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Бриар. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Разчесването трябва да се извършва щателно, въпреки че не е необходимо да се води в кучешки салон за красота. Пригответе се за дълго разчесване и разресване на грубата двойна четина, за да се предотвратят линеенето, възлите и сплъстяванията и за да може козината да остане чиста и гладка на допир. Препоръчва се надлъжно разчесване, т.е. техниката за разчесване на четината слой по слой. Трябва да се поддържа чистотата на ушните миди и да се премахне прекомерното окосмяване по тях. Аналогично, излишните косми между възглавничките на техните лапи трябва да се подстригват редовно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук