NPPE Breed Library Info Page

Бретански шпаньол

Бретански шпаньол

Това средно по размери, но иначе набито куче е със средна като дължина козина в оранево и бяло; червеникаво-кафяво и бяло; черно и бяло; комбинация от три цвята или пък шарен (цветни и бели косми). В зряла възраст мъжките екземпляри достигат 48-51 см, а женските – 47-50 см. Теглото при възрастните екземпляри е 14-18 кг.

Бретански шпаньол
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Бретански шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Бретански шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Това куче е френско ловджийско куче, което може да бъде нахъсвано да донася дивеч. Заражда се в региона Бретан, откъдето носи наименованието си. В средата на XIX век група британски аристократи решават да ловуват яребици и бекасини. Между пойнтерите и сетерите, с които те пристигат, и хрътките се извършва кръстоска. Счита се, че Бретанският шпаньол е резултат от сложна кръстоска между породите Гордън сетер, Английски сетер и Фужерски френски шпаньол. Във Франция тази хрътка се радва на голяма популярност.

Характер

Кучето е открито, привързва се лесно, игриво е и се отнася мило със семейството. Еднакво добре се отнася както към хората, така и към останалите кучета и му е приятно да стои вкъщи. В същото време тази темпераментна, жизнерадостна и енергична порода обича да излиза и навън.

Здраве

Като повечето породи обаче и Бретан (или бретанският шпаньол) има вероятност да развие наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Епилепсията също е рядко срещана порода.

Активност

Това куче има колкото енергия, толкова и издръжливост. Затова има нужда от два или повече часа навън ежедневно. Нуждае се от умствени и физически занимания и заради многостранните му умения могат да бъдат обучавани за участие във всякакви кучешки спортове и хобита – от ловене на летяща топка до полеви упражнения.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината е със средна дължина и е гладка или леко вълниста. Козината е по-дълга и перушинеста по предните крайници и по-гъста – по задните крака. Достатъчно е разчесване по два пъти седмично. Ушите се проверяват ежеседмично и се почистват при необходимост.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук