NPPE Breed Library Info Page

Бретански басет

Бретански басет

Грубата четина на този среден по размери басет не е нещо особено. Отличава се от басетската хрътка само с по-късата дължина. Възрастният екземпляр е с ръст между 32 и 38 см и тежи между 16 и 18 кг. Като цвят може да е светлобежова, житено жълта или жълта с червеникави нюанси. По гръдния кош може да белее.

Бретански басет
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Бретански басет
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Бретански басет
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Породата бретански басет е по-дребната от породите хрътки, обитаващи провинция Бретан, Франция през XIX век. Бретанският грифон е разновидността, с която се осъществява кръстоска, за да се създаде тази порода за лов на зайци и диви мечки. Тогава те са приличали повече на териер, отколкото на басета, който виждаме днес. В Обединеното кралство тази порода се харесва особено много. Местният Кучешки клуб я регистрира през 1991 г.

Характер

Макар да са дребни кучета, те са интелигентни, приятелски настроени, дръзки, много активни и позитивни. За бретанският басет е удоволствие да играе както с деца, така и с други домашни любимци. Без да са кучета, чието предназначение е да охраняват територия, те лаят, когато дойде непознат. Не обичат да ги държат затворени, нито пък да мързелуват. Животът им е изпълнен с жизнерадост и всичко, което се случва в семейството, ги интересува.

Здраве

Здравето е дотолкова добро, че засега във ветеринарната литература няма данни за болести, типични за породата.

Активност

Бретанският басет трябва да е навън по два и повече часа на ден. Живостта им е заразителна и децата ги обожават. Ловуват с удоволствие, затова, свали им се каишката, може да избягат. Затова още като кученца трябва да знаят какво е връщане при стопанина. Иначе може да оглушеят за командите му и да се върнат, но когато те го поискат!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Бретанският басет е с дебела четина, която лесно се поддържа. Разчесва се веднъж седмично и веднъж на всеки шест месеца се обновява. Козината им не трябва да се подстригва, само излишните косми около ушните канали.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук