NPPE Breed Library Info Page

Италиански брак

Брако италиано | Породи кучета

Италианският брак е с големи размери, мощен, мускулест и активен с фина, къса козина. Главата им е особена форма и добре развита челюст, а ушите са дълги. Възможни са различни окраски, като например съчетание от оранжево и бяло, оранжево в неговите различни оттенъци, червеникаво-кафяво и бяло, или пъстреещо червеникаво-кафяво. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 58-67 см, а женските – 55-62 см. Тежат между 25 и 40 кг в зависимост от техния ръст.

Брако италиано | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Брако италиано | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Брако италиано | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Това куче е древна порода и присъства в картини и писмена от IV и V век пр. Хр. Счита се, че са резултат от кръстоска между дог и египетска хрътка-зайчар. През XVIII век ловци от Италия развиват породата Италиански брак с цел лов, преследване и донасяне на дивеч. Във времената, когато още е нямало оръжия, ловджиите са използвали тези кучета, за да насочват дивеч в ловджийски мрежи. Първото от тези кучета пристигат в Обединеното кралство през 80-те години на ХХ век и до ден-днешен там те са рядкост.

Характер

Интелигентни, предани и любвеобилни, те се разбират добре както с деца, така и с други кучета. Идеално пригодени са към активен начин на живот в провинцията. Тези кучета, освен че са идеални за работа, обичат и дома. Въпреки че с готовност учат и доставят удоволствие на околните, трябва да знаете, че кучето е и чувствително. Ето защо трябва да сте особено внимателни по време на обучение. Те не са най-добрата порода за хора, които за първи път вземат куче в дома си.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче Италианският брак може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Италианският брак е селски тип куче по душа, като му харесват дългите разходки, както и да тича на воля. Обичат да плуват и връщат предмети от водата и ако не получат необходимото обучение, може да станат прекалено палави! За възрастните екземпляри е препоръчително да тренират по два или повече часа на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата брак. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на тази порода е гладка и къса, т.е. изисква малко грижи. Падналите или падащите косми могат да се премахват с ръкавица за изчеткване приблизително по веднъж на седмица.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук