NPPE Breed Library Info Page

Брадато коли

Брадато коли

Жилесто и динамично, брадатото коли е със средна структура, а рунтавата четина е дълга и твърда. Тя естествено се дели на две. Окраската й може да е черна, синкава, червеникавa до светлобежова, тъмносива, всички нюанси на сивото, кафяво и с всички оттенъци на пясъка, с или без бели ивици. Обикновено мъжките и женските екземпляри достигат ръст съответно 53-56 см и 51-53 см. Тежат между 18 и 28 кг.

Брадато коли
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Брадато коли
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Брадато коли
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

„Брадаткото“ се създава в Шотландия от местните овчарки, по-специално от староанглийската овчарка, като е възможно да са били привнесени гени от полската низинна овчарка и комондора. Първоначално вероятно е имало две разновидности на породата брадато коли. По-дребната и лека разновидност е пазила планинските стада, а тази с по-мощна структура – стадата от низините. Счита се, че съвременната порода на брадатото коли е нещо средно между тези две разновидности на кучето, пазач на стада. „Коли“ е шотландският термин за пазач овчарка.

Характер

Породата се отличава с бдителност, любознателност и им харесва да са сред хора. Това са приятни кучета, които обичат да участват във всичко случващо се в семейството и обичат да са в компанията на други кучета и домашни любимци. Посрещат непознатите с много лай, но това всъщност е топло посрещане от тяхна страна.

Здраве

Подобно на повечето породи, брадатото коли може да развие дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Страдат и от наследствени нарушения на зрението. Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Брадатото коли е активна порода, която се нуждае от поне час разходка на ден. То обича всякакви игри и са известни със своята пъргавост, послушание, че дори могат да развият преследвачески умения.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Колито трябва да се разчесва най-щателно и се препоръчва това да се прави ежедневно. От съществено значение е козината да се разчесва отдолу-нагоре, като се стига до основата на косъма. От разчесването само на горната част от косъма няма полза, защото по него ще се образуват възли и сплъстявания, ако не се разчесва щателно по цялото му протежение. За предпочитане е игличките на четката, която ползвате, да са с гумен връх. Тези „брадатковци“ действително линеят, но косъмът ще заздравее, ако се разчесва правилно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук