NPPE Breed Library Info Page

Бостън териер

Бостън териер

Малко куче със скъсена, четвъртита форма на муцуната и изправени уши, породата Бостън се отличава с мощна и добре развита мускулатура. Очите им са сравнително големи, кръгли и раздалечени. Късата козина на Бостън териера има най-различни окраски, например съчетание от сиво-кафяво и бяло или черно на големи бели петна. За повече информация вижте характеристиките на породата. На ръст възрастният екземпляр Бостън териер е 38-43 см. Теглото никога не надвишава 11,5 кг. Дели се на три класа в зависимост от теглото им. Най-леката разновидност тежи 6,8 кг, средната – над 6,8 кг и под 9,1 кг, а тежката – между 9,1 и 11,5 кг.

Бостън териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Бостън териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Бостън териер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

През XIX век се появява породата Бостън териер като кръстоска между Английски булдог и Английския бял териер. Впоследствие се извършват нови кръстоски до получаването на породата Бостън териер през 1893 г. Породите се използват за по-нататъшни кръстоски с Английския бул териер, Боксер и Питбул териер, както и с други разновидности на териера. Първоначално Бостън териерът тежи над 20 кг, но на по-късен етап се раждат все по-дребни екземпляри до достигането на размерите, познати днес.

Характер

Бостън териерът е жизнерадностно куче, което може да проявява решителност и силна воля. Обикновено те са добри към децата и обичат да играят, но могат да са доста палави и трябва да се внимава игрите да не загрубеят, тъй като може да получат травми, на очите най-вече. Те се радват на компанията на хората и домашните любимци се привързват лесно. Освен това са отлични пазачи и не лаят много.

Здраве

Ако е твърде плоска, муцуната на Бостън териера може да причини обструкция на дихателните пътища и затруднено дишане. Подобно на повечето породи обаче са възможни наследствени нарушения на зрението, а капачките на коленете могат да прищракват от време на време (луксация на пателата).

Активност

По отношение на това куче няма особени изисквания за извеждане. Разходка от около час е достатъчна. Дългите разходки не навън не са по вкуса им, но с удоволствие следват стопанина си, където и да иде той.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Не са необходими прекомерни грижи за козината на Бостън териера. Почистването й с ръкавица веднъж седмично е достатъчно, за да се премахнат падналите косми. Това е чиста порода, която не мирише.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук