NPPE Breed Library Info Page

Босерон

Босерон

Едро и с добре развита мускулатура, това внушително куче тежи 30-38,5 кг в зряла възраст. На ръст мъжките екземпляри достигат 65-70 см, а женските – около 68 см. Късата козина е черна с характерни жълтеникаво-кафяви ивици, или представлява съчетание от три цвята – сиво, черно с жълтеникаво-кафяви ивици.

Босерон
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-рядко от седмица
Босерон
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Босерон
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Тази порода се появява в региона Бос, северозападна Франция, още в края на XVI век. Известна е и като „Червените чорапи“ (на френски „Bas Rouge“) заради ивичестата си козина. Босеронът е било куче-пазач на стада, като породата е най-едрата разновидност на френските овчарки и има сродство с по-дългокосместия Бриар. Този пазач е участвал и в световните войни, за да пренася съобщения из окопите и продължава да се използва от войската и полицията до ден-днешен.

Характер

Породата Босерон е дръзки, смела и любознателна. Това куче наистина обича хората, търси ги и никак не обича да остава само твърде дълго. Отличава се със силна воля и това, наред с необходимостта от обучение, означава, че по-скоро е подходяща за по-опитни стопани. Присъщо е за тях да странят от непознати, затова от особена важност е да се социализират отрано.

Здраве

В общия случай Босерон се радва на много добро здраве, но се препоръчва да се изследват тазобедрените кости и очите на тези кучета, за да се гарантира, че здравето на кучето е добро.

Активност

Използвана предимно за работа, породата Босерон прелива от енергия, със здрав дух и тяло е, и трябва да се извежда поне по два часа на ден. Първенец е в кучешките спортове, като например полеви тестове за издръжливост и ловене на топка във въздуха. Допада му да бъде обучавано и да прекарва време със стопаните си.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Късата, плътна козина е с дължина около 3-4 см, доста груба е и е плътно прилепнала към тялото. Козината е по-къса откъм главата и е малко по-дълга към задната част на бедрото и под опашката – зоната, където тя може да се сплъсти, ако се изостави. Козината трябва да се разчесва по два-три пъти седмично. Подобно на няколко породи френски овчарки, и на двете задни лапи породата има голям двоен нокът на рудиментарния палец. Те трябва да се проверяват редовно, заедно с останалите нокти.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук