NPPE Breed Library Info Page

Борзой

Борзой

Тесните и дълги муцуни с гордо вдигната брадичка и издължената осанка придават царственост на породата. Козината на Борзой е средна по размери и копринена на допир по тялото, а по крайниците, корема и опашката е перушинеста, макар да тежи заради по-дългия косъм в тези области. Козината е с окраска в бяло, златисто, червеникаво, сивкаво, избледняло черно и на петна. Възрастният женски екземпляр достига ръст от 68 см и тежи около 34 кг. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 74 см и тежат приблизително 41 кг.

Борзой
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Борзой
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Борзой
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Ниско

Произход

Борзой е породата, с която през XVII век са преследвали вълци в Русия. Руски граф внася няколко преследвачи от арабския свят, но суровата руска зима се оказва непосилно предизвикателство за тях. С новите екземпляри се извършва кръстоска с местни, най-вероятно татарски хрътки с по-гъста козина и издължените крайници, типични на овчарките. Поради приятния им характер и екзотичен външен вид, Борзой се превръща в царския дар за короновани особи от Европа. След Руската революция, избухнала през 1917 г., тази порода се асоциира с управляващата класа и много от кучкарниците са унищожени. Оцелява именно благодарение на това, че са били дарявани на Запад.

Характер

Въпреки размера им, характерът им е благ и приятен и са спокойни у дома. Отчуждението не им е чуждо и странят от непознати. Разбират се с други кучета със сходен характер, но ако ще съжителстват с котки или други домашни любимци, трябва отрано да се социализират, защото в противен случай веднага ще отреагират при вида на бягащо животно.

Здраве

В общия случай породата се радва на добро здраве. Подобно на много породи обаче са възможни някои нарушения на зрението. Ето защо кучетата, които ще бъдат използвани за развъждане, трябва да минат очен преглед. Хипотиреоидизъм, понижена секреция на щитовидната жлеза, също е наследствено заболяване, типично за тази порода.

Активност

Макар да са тихи у дома, те се нуждаят от поне час разходки, че и повече, и са му необходими големи, открити пространства, в която да бяга или ходи. Помнете, че това са хрътки и те инстинктивно ще се втурнат да гонят „плячката“, ако я мернат, затова трябва да сте особено внимателни с тях.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Борзой. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Копринената на допир, вълниста козина на Борзой изисква редовно разчесване – по два или три пъти седмично – а космитем между възглавничките на лапите трябва да се подстригват често. В периодите на линеене, падат наистина много косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук