NPPE Breed Library Info Page

Бордър териер

Бордър териер

Бордър териерите са средни по размери, а главата им е с характерната за видрата форма. Тези работни кучета наистина изглеждат, сякаш са родени за работа. Окраската на твърдата и гъста козина може да е червеникава, златисто-жълта като пшеничен клас, сива и жълтеникаво-кафява, или синкаво и жълтеникаво-кафява. В общия случай възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 30,5 см и тежат около 6-7 кг. Възрастните женски екземпляри достигат ръст 28 см и тежат 5-6 кг.

Бордър териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-рядко от седмица
Бордър териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Бордър териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата Бордър териер се появява за първи път през XVIII век, която се запазва до ден-днешен в първоначалния си вид. Използват се за работа по шотландските граници, например за лов на лисици, които се хранят с домашни животни. По време на тяхното съществуване са били наричани Рийдуотър териер и Кокетдейл териери и се наричат бордър териери. В провинцията тези кучета се използват главно за работа, но в града те играят ролята на компаньони.

Характер

Породата бордър териер се привързва лесно и обича забавленията. Смело е, приспособява се бързо към хората и се отнася към тях добре, особено към децата. В общия случай са общителни, но и независими и обичат да вземат свои собствени решения. Бордър териерите обичат да преследват зайци и лястовици. Харесва им да съжителстват с други домашни любимци, ако се социализират и въведат внимателно. Това куче се чувства еднакво добре както в града, така и в провинцията.

Здраве

В общия случай Бордър териерът се радва на отлично здраве. Въпреки че във връзка с породата са известни някои заболявания (например нарушения на зрението и епилепсия), те са по-скоро рядкост, отколкото закономерност.

Активност

Породата е много активна и заради отличния си нюх е развъждана, за да ловува. Трябва да се извеждат поне за един час всеки ден, но не биха отказали и по-дълга разходка. Може да се впуснат след малко животно, което мернат, независимо от ситуацията. Това може да им навлече проблеми, но ако стопанинът знае за него и направи необходимото обучение отрано, тези умения може да се развият в положителна насока.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Късата гъста козина на Бордър териера означава, че не са необходими прекомерни грижи за нея. С разчесването ще го почистите от наслояванията на мръсотия след поредния щур бяг из храстите. Дори заради това може да се наложи дори да го подстригвате от време на време!

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук