Бордър коли

Бордър коли

Бордър коли е средно по размери куче с добри пропорции. Козината може да е гладка или със средна дължина, а в най-честия случай тя е черно-бяла, въпреки че са възможни и окраски в бяло и кафяво, мраморно-синкаво или червеникаво. В по-редки случаи се среща и съчетание от три цвята. Възрастните екземпляри достигат ръст до 53 см, като женските са с по-нисък ръст. Теглото на породата е около 14-20 кг.

Бордър коли
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Бордър коли
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Бордър коли
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Бордър коли води началото си от XVIII век, въпреки че получава съвременното си име едва през 1915 г. Векове наред това куче помага на овчарите в граничната зона между Шотландия и Англия, като се развъждат единствено с цел работа. В някои развъдници считат, че за да се наблегне върху работните качества, на заден план при кръстоската остават целите за добър външен вид и красота. Съществуват разлики между разновидностите за демонстрация и работа.

Характер

Бордър колито е винаги готово за работа и е внимателно, жизнерадостно и будно. Много се привързват към стопанина и семейството си, но без нужното обучение и време, те няма да бъдат идеалните домашни любимци за семейство с много малки деца, тъй като в характера им е да гонят всичко, което мърда, че и вашите деца дори! Ако не му се подават нужните физически и психологически стимули, те ще скучаят и ще развият поведенчески проблеми, или пък ще правят пакости, защото мозъкът им никога не спи.

Здраве

Бордър коли е много жилава порода, която в общия случай не боледува много. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Епилепсията също е често срещана порода.

Активност

Непрекъснато трябва да правят нещо и желанието им да се харесат е огромно, като това куче харесва обученията и това е добър начин умът и тялото да са в добра форма. За тях е дар Божи за стопаните, желаещи да ги обучават на послушание, пъргавост, ловене на летяща топка, киноложки фристайл и пазене. Ако не бъдат обучавани, не са изключени поведенчески проблеми, както и трудно съжителство с тях. Възрастните екземпляри изискват два или повече часа разходки, както и задачи за ума.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Както при разновидностите със средно дълга козина, така и при тези с гладка козина, четината е гъста, а подкосъмът е плътен и мек. Екземплярите с по-дълга козина са по-окосмени в областта около врата и плешките. Козината се поддържа лесно, като за екземплярите със средно дълга козина се разчесват по два пъти седмично, а за тези с гладка козина – по веднъж седмично и всякакви възли и сплъстявания трябва да се разчесват редовно.