NPPE Breed Library Info Page

Болонка

Болонка

Болонката е дребна, която много прилича на малтийската болонка. С добре развита, макар и дребна мускулатура, той има дълга бяла козина, която покрива цялата глава и тяло. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 27-30,5 см, а женските – 25,5-28 см. Възрастният екземпляр тежи 3-4 кг.

Болонка
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Болонка
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Болонка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Счита се, че болонката произхожда от френските болонки от южна Италия и Малта. Появява се преди векове в Болоня, Италия, още през XI век и XII век. В XVI век се радват на голяма популярност в кралските фамилии и в аристократичните среди като кучета-компаньони. Стопани на тези кучета са били интересни личности, като например руската царица Катерина Велика и Мерилин Монро!

Характер

Болонката се привързва много към стопаните си и в общия случай не се дели от тези, които обича. Проявява резервираност към непознати и, въпреки че може да излае, за да уведоми стопанина си за нещо необичайно или ново, нито лае толкова много, нито е кой знае колко агресивно. Обичат да правят нещо приятно и учат бързо.

Здраве

В общия случай болонката се радва на добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

За тези дребни кучета е приятно да правят кратки разходки всеки ден, но няма да ги откажат, ако ги изведете и по-задълго. Кратка разходка в двора със стопанина също би им харесала.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Именно защото е дълга, козината на болонката е податлива на сплъстяване и затова трябва да се разчесва всеки ден. Специални грижи са нужни в областта на корема, зад ушите и краката. Тъй като козината не линее, мъртвите косми трябва да се премахват чрез разчесване.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук