NPPE Breed Library Info Page

Боксер

Боксер

Кучето е средно по размери, много мускулесто, яко и с добре развит гръден кош. Муцуната им е къса, а брадичката е леко вирната нагоре. Цветът на късата козина е светлобежов и сивкаво-кафяв на ивици, а понякога и на бели петна – големи или малки. Средният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 57-63 см и тежат 30-32 кг. Женски екземпляри на свой ред достигат ръст 53-59 см и тежат 25-27 кг.

Боксер
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Боксер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Боксер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Породата боксер произхожда от две разновидности на дога, ловували в Германия през Средновековието. Тези кучета са били използвани за лов на мечки, глигани и сърни. Тези предшественици на боксера се използват като примамка за бика, когато бикоборството се превръща в спорт. През XIX век между породите булдог и боксера се прави кръстоска.

Характер

Боксерите остават деца до живот, което ги прави повече от интересни! Със своята жизненост, сила и преданост, това са идеалните домашни любимци за цялото семейство – както за децата, така и за възрастните – но може да са и доста палави. Ето защо може да не са подходящи в дом с много малки деца. Безстрашни и самоуверени, не бързат да се впуснат в бой. По-скоро са склонни да се отбраняват, ако им се наложи. Оставите ли ги у дома задълго, може да го намерите с „главата“ надолу.

Здраве

Тези кучета са податливи на някои потенциално тежки заболявания, в частност сърдечни болести и рак. Важно е кучетата, които се подготвят за чифтосване, да бъдат проверени за конкретни здравословни проблеми. Така ще се минимизира вероятността от развитие на тези заболявания.

Активност

Боксерът е много енергична порода, която трябва да тренира редовно. Обичат да правят отсечки в отворени пространства, да тичат след топка или летяща чиния. Препоръчва се да са навън поне по два часа на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при боксерите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на кучето леснно се поддържа, защото е доста къса. От време на време може да се изтърква с гумена ръкавица, за да може козината да се поддържа в добро състояние.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук