Боксер

Боксер

Кучето е средно по размери, много мускулесто, яко и с добре развит гръден кош. Муцуната им е къса, а брадичката е леко вирната нагоре. Цветът на късата козина е светлобежов и сивкаво-кафяв на ивици, а понякога и на бели петна – големи или малки. Средният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 57-63 см и тежат 30-32 кг. Женски екземпляри на свой ред достигат ръст 53-59 см и тежат 25-27 кг.

Боксер
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Боксер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Боксер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Породата боксер произхожда от две разновидности на дога, ловували в Германия през Средновековието. Тези кучета са били използвани за лов на мечки, глигани и сърни. Тези предшественици на боксера се използват като примамка за бика, когато бикоборството се превръща в спорт. През XIX век между породите булдог и боксера се прави кръстоска.

Характер

Боксерите остават деца до живот, което ги прави повече от интересни! Със своята жизненост, сила и преданост, това са идеалните домашни любимци за цялото семейство – както за децата, така и за възрастните – но може да са и доста палави. Ето защо може да не са подходящи в дом с много малки деца. Безстрашни и самоуверени, не бързат да се впуснат в бой. По-скоро са склонни да се отбраняват, ако им се наложи. Оставите ли ги у дома задълго, може да го намерите с „главата“ надолу.

Здраве

Тези кучета са податливи на някои потенциално тежки заболявания, в частност сърдечни болести и рак. Важно е кучетата, които се подготвят за чифтосване, да бъдат проверени за конкретни здравословни проблеми. Така ще се минимизира вероятността от развитие на тези заболявания.

Активност

Боксерът е много енергична порода, която трябва да тренира редовно. Обичат да правят отсечки в отворени пространства, да тичат след топка или летяща чиния. Препоръчва се да са навън поне по два часа на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при боксерите. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на кучето леснно се поддържа, защото е доста къса. От време на време може да се изтърква с гумена ръкавица, за да може козината да се поддържа в добро състояние.