Кръвоследник

Блъдхаунд | Породи кучета

Лесно се разпознават по благородния си вид, пък макар и по главата да има бръчки, долните клепачи да са отпуснати и ушите да са клепнали. Кръвоследниците са с мощни тела и крайници и са наистина една едра порода! Късата и гладка козина се среща в съчетания от черно и жълтеникаво-кафяво, както и червеникаво-кафяво и жълтеникаво-кафяво. Може да е и червеникава. Възрастните женски екземпляри достигат ръст 58-63 см, а женските – 63-69 см. Теглото им варира между 41 кг и 50 кг.

Блъдхаунд | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Блъдхаунд | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Блъдхаунд | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Предшественици на съвременните породи на кръвоследника са били кучетата Сегусиус от манастир в Сент Юбер, Белгия. Първоначално те са били използвани за следене на вълци, големи котки или сърни, или пък са били пускани по следите на ранен дивеч. Когато нормандците завоюват Англия през 1066 г., те пристигат със своите породи кучета. Счита се, че хрътката Сент Юбер е била една от тях и скоро е била преименувана в кръвоследник. За да сме точни, така са били наречени кучетата с черна и жълтеникаво-кафява окраска. Изцяло белите екземпляри са получили името талбътска хрътка. Съвременният кръвоследник не прилича на съименника си от онези времена. Тогава в Белгия са го наричали кучето от Сент Юбер.

Характер

Характерът им е благ, привързват се лесно, които се разбират добре с деца и съжителстват добре с други кучета и домашни любимци. Дружелюбни са, които ще посрещнат еднакво радушно както желаните, така и нежеланите гости. Макар и тихи вкъщи, лаят много, която са навън. Това са семейни кучета и не обичат да остават сами у дома.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето. Отпуснатата кожа по главата на кръвоследниците може да доведе до проблеми с клепачите и очите.

Активност

Малкият им размер и ръст предполагат по-слабо физическо натоварване през първите 12 месеца. Така костите и ставите ще пораснат, без да се деформират. Като възрастни екземпляри кръвоследникът се отличава с феноменална жилавост и се нуждае от два или повече часа разходки дневно. Първоначално развъждани за следене след надушване на силна миризма, те се втурват презглава към източника на тази миризма! Организират се обучения и тестове за следене и участието им в такива инициативи ще им даде възможност да се изявят, което е от съществено значение за поддържането на кучето в добра форма.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата кръвоследник. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тази порода изисква малко разчесване, тъй като козината е къса и гладка. Достатъчно е падащите и падналите косми да се разчесват с четка. Ушите и очите обаче трябва да се проверяват редовно, за да се извърши ранна диагностика за инфекции, ако това се наложи.