NPPE Breed Library Info Page

Зайчар

Зайчар

Изражението на тези дръзки и преливащи от енергия дребни кучета е миловидно. Отличават се с фина, но и атлетична структура. Козината им е къса, плътна и водоустойчива, а окраската и петнистостта им е разнородна (за повече информация, вижте стандартните характеристики на породата). Възрастните екземпляри достигат ръст 33-40 см и тежат 10-11 кг.

Зайчар
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Зайчар
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Зайчар
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

В средата на XVI век започва категоризирането на хрътките: преследвач, следотърсач и т.н. Именно тогава малка хрътка за лов на питомни и диви зайци получава името „Бегл“ (Begles), което на френски означава „зинало гърло“. Това се отнася до склонността на животните да „надушват“ себеподобните и така да формират глутници. Английската версия на това наименование е „Бигъл“ (Beagle). Предшественици на породата са фоксхаундът, куче зайчар (гонче) и малкият кръвоследник, известен и като „Кери бигъл“ (Kerry Beagle).

Характер

Бигъл са добронамерени по натура и, тъй като да се групират с други екземпляри от същата порода е било цел при създаването на тази порода, те отлично „се разбират“ помежду си. Обичат децата, но, ако има котки наоколо, в тях ще трябва да се развива добро отношение към тях от ранна възраст. Бигъл е добро куче-пазач, лаещо, винаги когато съзре нещо необичайно, въпреки че ако влезе някой крадец, може и да поиска да поиграе с него!

Здраве

В общия случай бигъл е жилава порода, която се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето. Чести са случаите на епилепсия и някои видове менингит (болков синдром на Бигъл).

Активност

Тези кучета се нуждаят от много движение. Те трябва да са навън по два или повече часа на ден. Тъй като това е ловно куче до мозъка на костите си, то никога не трябва да се извежда без каишка, освен ако не е много добре обучено на командата за връщане при стопанина си. А може да се извежда и в оградени пространства. Добър начин да държите кучето си в добра форма е да му позволите да съхрани присъщия му талант да души и преследва. Ето защо стопаните на бигъл трябва да устройват гонки за своите кучета в провинцията.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Породата се поддържа лесно, изисква бързо разчесване по веднъж седмично, за да се премахнат линеещите косми. Проблем при бигъл обаче е, че обичат да се въргалят във всичко, което мирише зле. За щастие, те се къпят много лесно. Трябва редовно да проверявате ушите, за да са винаги чисти и да не се инфектират.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук