NPPE Breed Library Info Page

Бернски зененхунд

Бернски зененхунд

С изумителната си аристократична стойка бернските планински кучета се нареждат сред най-привлекателните работни породи. Меката, копринена на допир козина и плътен подкосъм са неизменно смолисточерни, а муцуната е бяла. На гърдите има бяло петно, както и лапите и върхът на опашката. Наситеният кестенов или жълтеникаво-кафяв цвят по краката и бузите на кучето дели бяло-черната окраска по неговото тяло. Несъмнено това са мощни и жилави кучета. Женските екземпляри достигат височина от 58-66 см, а мъжките екземпляри – 64-70 см. Теглото им варира между 40 и 44 кг.

Бернски зененхунд
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Бернски зененхунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Бернски зененхунд
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Бернският зененхунд, известен още като Бернско планинско куче, е съществувал още преди 2000 години, когато римляните нападат Хелвеция, старото наименование на Швейцария, придружавани от пастири на едър рогат добитъи и, разбира се, от кучета-пазачи. Най-вероятно между тези кучета тип дог и овчарките е била извършена кръстоска, за да може да устои на суровите атмосферни условия в Алпите и, не на последно място, за да се смекчи техният нрав. Впоследствие тази порода се използва за теглене на каруци и превоз на вълнени материали и млечни продукти по селата.

Характер

С благия си характер бернските планински кучета обичат да бъдат въвличани във всички аспекти на семейния живот, което ги прави идеалните спътници. Привързват се лесно, търпеливи са и са особено добри към децата, като се проявяват като техни защитници, когато това се налага. Харесва им да са сред хора, които да проявяват своята привързаност към тях. Дойде ли някой, ще излаят и бързо ще се успокоят. Дори приемат котки и други домашни животни, ако ги опознаят отрано.

Здраве

Най-сериозният проблем на тази порода са някои агресивни видове рак. Поради тази своя предразположеност, не живеят дълго. Като повечето едри породи обаче не е изключено да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Като малки не бива да бъдат обучавани усилено, не и докато костите и ставите не заздравеят. След като навършат една година, може да не им се слага каишка и да се оставят да тичат на воля. При възрастните екземпляри разходката може да трае около час дневно.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Препоръчва се ежедневно разчесване на кичурите на бернското планинско куче, за да се сведе линеенето до минимум. Космите между възглавничките на лапите трябва да се подстригват редовно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук