NPPE Breed Library Info Page

Бергамаско

Бергамаско

Козината на породата Бергамаско е отличителният белег на това куче. Дългата, плътна козина е с по-омаслен косъм и виси на големи сплъстени кичури. Като окраска козината може да бъде сива, черна, сивкаво-бежова или светло-бежова. С едрата си и мощна структура възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 58-62 см, а женските – 54-58 см. А в зряла възраст мъжките и женските екземпляри тежат съответно 32-38 кг и 26-32 кг.

Бергамаско
  • размер : Едра
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : Ежедневно
Бергамаско
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Бергамаско
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Древната порода пастирско куче-пазач Бергамаско се счита, че води началото си от Персия. Още преди хиляди години, като спътник на номадите-животновъди, пасяли стадата си в сурови атмосферни условия, то е пазело животните от всякакви хищници. Когато някои от номадските племена, заселили се в италианските Алпи, кучето е получило името на района, в който те били намерени: Бергамаско. Породата е почти на изчезване през периода, когато в следвоенните години в Италия производството на вълна запад. След това обаче тя се възражда в местните развъдници.

Характер

Охранителният инстинкт на това куче се проявява до ден-днешен – то е внимателно, бдително и има мощен отбранителен инстинкт. Следователно социализирането на кученцата от опитен стопанин е от голямо значение. С други думи това не е идеалната порода за човек, който взима куче за първи път. Ето защо изисква непрекъснато обучение и желанието му да задоволи прищевките му е много силно.

Здраве

Изглежда породата се радва на много добро здраве, като за нея не са докладвани наследствени болести.

Активност

Кучето трябва да се извежда поне по един час на ден, въпреки че тази енергична порода има много енергия и може да се зарадва и на по-дълга разходка. Върне ли се у дома, кучето трябва да бъде почиствано!

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Някои едри породи, като например Бергамаско също са податливи на стомашни проблеми. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на кучето изисква различен тип грижи в зависимост от това на каква възраст е то. Първоначално козината на кученцето изисква разчесване по веднъж седмично. Но от десетия месец до третата му година меката козина започва да се подменя с четина, а това изисква ежедневни грижи, за да се избегне сплъстяване. След третата година сплъстените кичури вече са се оформили и козината не изисква особени грижи. Разчесване два пъти месечно е достатъчно, както и къпане по веднъж или два пъти в годината. Козината ще израсне до земята, когато кучето достигне петгодишна възраст.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук