NPPE Breed Library Info Page

Белгийска овчарка Тервьорен

Белгийска овчарка Тервьорен

Тервьорен е средно по размери дългокосместо куче, което по своята форма наподобяват квадрат. Въпреки че по външен вид прилича на дългокосместата немска овчарка, те са с по-квадратен профил, с по-лека костна структура и по-фина глава. Движенията им са по-леки и отсечени. Породата Тервьорен е със светлобежова, червеникава или сива козина с черни оттенъци по върха на косъма. В зряла възраст мъжките и женските екземпляри достигат ръст съответно 61-66 см и 56-61 см. Тежат между 27,5 и 28,5 кг.

Белгийска овчарка Тервьорен
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Белгийска овчарка Тервьорен
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Белгийска овчарка Тервьорен
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Четири са разновидностите на белгийската овчарка – Грьонендал, Тервьорен, Малиноа и Лакеноа – именувани в чест на райони в Белгия, откъдето те произхождат. Тервьорен има най-голямо сходство с разновидността Грьонендал. Между тези две иначе дългокосмести овчарки, чиито светлобежови козини потъмняват към върха на косъма до черно се извършва кръстоска. След това, между едно от получените в резултат котила също се извършва нова кръстоска с разновидността Грьонендал. Това котило е предшественикът на разновидността Тервьорен. През 40-те години на ХХ век, породата Тервьорен е почти на изчезване, но интересът към нея се възражда 10 години по-късно.

Характер

Тервьорен се привързва лесно и е предан спътник, който защитава дома и семейството си. Подобно на всички породи-пазачи, не е препоръчително да се насърчават охранителните инстинкти от ранна възраст, защото има вероятност те да започнат да ви охраняват в неподходящата ситуация. Присъщите им охранителни инстинкти ще се задействат, ако и когато надушат нещо. Отличава се с отлично чувство за хумор и учи много бързо.

Здраве

Като повечето породи обаче има вероятност всички белгийски разновидности на породата да развият наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Тази овчарка също има предразположеност към епилепсия.

Активност

Тервьорен се нуждае от два или повече часа умствени и физически упражнения дневно. Това е много схватливо куче и се справя отлично с тестовете за пъргавост, послушание и други кучешки спортове. Това са много активни кучета и не следва да ги третирате като домашни любимци, които могат да стоят самостоятелно по цял ден вкъщи.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Кучето е дългокосместо. Ето защо изисква много грижи. Има дълга, права и гъста четина и много плътен подкосъм. Подкосъмът линее по два пъти годишно при женските екземпляри, а при мъжките – веднъж годишно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук