Малиноа

Малиноа

Малиноа е средно по размери дългокосместо куче, което по своята форма наподобяват квадрат. Въпреки че по външен вид прилича на немската овчарка, те са с по-квадратен профил, с по-лека костна структура и по-фина глава. Движенията им са по-леки и отсечени. Разновидността е със светлобежова, червеникава или сива козина с черни оттенъци по върха на косъма. Опашките им обикновено са по-тъмни и потъмняват към върха. Муцуната е черна, но не толкова колкото в областта на ушите. В зряла възраст мъжките и женските екземпляри достигат ръст съответно 61-66 см и 56-61 см. Тежат между 27,5 и 28,5 кг.

Малиноа
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Малиноа
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Малиноа
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Четири са разновидностите на белгийската овчарка – Грьонендал, Тервьорен, Малиноа и Лакеноа – именувани в чест на райони в Белгия, откъдето те произхождат. Усърдните в работата белгийски овчарки са познати още от Средните векове. През 90-те години на XIX век преподавател от Белгийското училище по ветеринарни науки състави стандарти за различните видове белгийски овчарки. Отбелязва се сходство по тип, като основно се различават по козината. Впоследствие преподавателят ги дели на разновидности и препоръчва те да се чифтосват поотделно. Породата Малиноа е първата разновидност на белгийските овчарки, с която се извършва чифтосване за целите на създаване на чиста порода. Това е и първата добила популярност разновидност.

Характер

Малиноа не е порода за желаещите да имат „послушно“ куче – това е куче, което, макар да се привързва, да е предан спътник и да защитава дома и семейството. Подобно на всички породи-пазачи, не е препоръчително да се насърчават охранителните инстинкти от ранна възраст, защото може да се заблудят и има вероятност те да започнат да ви охраняват в неподходящата ситуация. Присъщите им охранителни инстинкти ще се задействат, ако и когато надушат нещо.

Здраве

Като повечето породи, има вероятност всички белгийски разновидности на породата Малиноа да развият наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Кучето Малиноа се нуждае от два или повече часа умствени и физически упражнения дневно. Това е много схватливо куче и се справя отлично с тестовете за пъргавост, послушание и други кучешки спортове. Това са много активни кучета и не следва да ги третирате като домашни любимци, които могат да стоят самостоятелно по цял ден вкъщи.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Малиноа е късокосместо куче с вълнист подкосъм. Косъмът по опашката и врата е по-дебел, а задните крака са с по-дълъг косъм. Опашката на свой ред е по-рунтава отколкото при повечето породи. С козина, която не изисква особена поддръжка, породата Малиноа изисква разчесване веднъж седмично.