NPPE Breed Library Info Page

Белгийска овчарка Лакеноа

Белгийска овчарка Лакеноа

Лакеноа е средно до голямо по размери с груба четина, с четвъртита форма. Не пропускащата вода козина е червеникава, чернееща по муцуната и опашката. В зряла възраст мъжките и женските екземпляри достигат ръст съответно 61-66 см и 56-61 см. Тежат между 27,5 и 28,5 кг.

Белгийска овчарка Лакеноа
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Белгийска овчарка Лакеноа
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Белгийска овчарка Лакеноа
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Четири са разновидностите на белгийската овчарка – Грьонендал, Тервьорен, Малиноа и Лакеноа – именувани в чест на райони в Белгия, откъдето те произхождат. Кучето Лакеноа е най-рядката от четирите разновидности. Първоначално те са се използвали, за да пазят ленените полета, където на слънце и дъжд са били изложени скъпи рула лен. Тъй като козината им е твърда и телена, те са идеални работници и, каквото и да е времето, то не ги плаши. Днес екземпляри от тази порода се използват от войските и полицията в Белгия.

Характер

Като домашен любимец той е предан спътник; той не обича да се дели от семейството, като предпочита да се включва във всички негови дейности. Привързва се към дома и семейството и ги защитава, като инстинктът, който проявяват инстинктивно, не бива да се стимулира. Тъй като го носят в кръвта си, този инстинкт трябва да се притъпи с ранна социализация при всички кучета, при кучето Лакеноа включително. В противен случай проявява агресия към други кучета, особено още отрано към тях не са се отнасяли добре.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче всички има вероятност белгийски разновидности на породата да развият наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Лакеноа се нуждае от два или повече часа умствени и физически упражнения дневно. Това е много схватливо куче и се справя отлично с тестовете за пъргавост, послушание и други кучешки спортове. Това са много активни кучета и не следва да ги третирате като домашни любимци, които могат да стоят самостоятелно по цял ден вкъщи.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Лакеноа е с твърда, телена козина, която не бива да се оставя да се къдри. Дължината на козината е около 6 см. Козината не изисква щателна поддръжка, но ежедседмичното разчесване е задължително.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук