NPPE Breed Library Info Page

Белгийска овчарка Грьонендал

Белгийска овчарка Грьонендал

Кучетата Грьонендал е средно по размери, дългокосместо, което по своята форма наподобяват квадрат. Въпреки че по външен вид прилича на дългокосместата немска овчарка, те са с по-квадратен профил, по-лека костна структура и по-фина глава. Движенията им са леки и отсечени. Породата е с черна окраска, а възрастните мъжки екземпляри са на ръст 61-66 см, а женските – 56-61 см. Тежат между 27,5 и 28,5 кг.

Белгийска овчарка Грьонендал
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Белгийска овчарка Грьонендал
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Белгийска овчарка Грьонендал
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Четири са разновидностите на белгийската овчарка – Грьонендал, Тервьорен, Малиноа и Лакеноа – именувани в чест на райони в Белгия, откъдето те произхождат. Усърдните в работата белгийски овчарки са познати още от Средните векове. През 90-те години на XIX век преподавател от Белгийското училище по ветеринарни науки състави стандарти за различните видове белгийски овчарки. Отбелязва се сходство по тип, като основно се различават по козината. Впоследствие преподавателят ги дели на разновидности и препоръчва те да се чифтосват поотделно. Породата Грьонендал е резултат от кръстоска между черен женски екземпляр на белгийската овчарка и черен екземпляр на куче-пазач. Котилото е предшественик на разновидността Грьонендал.

Характер

Кучето се привързва лесно и е предан спътник в живота, който обича да се включва в абсолютно всичко. Присъщите им охранителни инстинкти ще се задействат, ако и когато надушат нещо. Те ще защитят както дома, така и семейството в него, затова не е препоръчително тези инстинкти да се стимулират от ранна възраст, защото може да започнат да ви охраняват, дори когато това не е нужно. Затова е задължително социализирането на тази порода да започне отрано.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче всички има вероятност белгийски разновидности на породата да развият наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Грьонендал изисква по два часа разходки дневно и умствено стимулиране и за тази цел, трябва да се обучават на пъргавост и послушание. Това са много активни кучета и не следва да ги третирате като домашни любимци, които могат да стоят самостоятелно по цял ден вкъщи.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Грьонендал е дългокосместо куче, което изисква разчесване по няколко пъти седмично. Има дълга, права и гъста четина и много плътен подкосъм. Мъжките екземпляри са с по-дълга козина, отколкото тази на женските, и окосмяването около врата, разбира се, е по-гъсто при мъжките екземпляри.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук