Бедлингтън териер

Бедлингтън териер

Този дребен до среден по размери териер с издължени крайници не е трудно да се разпознае. С тесния си череп и овча козина, която е синкава, червеникаво-кафява или с цвета на пясъка, с или без просветляване по горната част на косъма. Възрастните мъжки и женски екземпляри достигат ръст 38-43 см и тежат 8-10 кг.

Бедлингтън териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : Ежедневно
Бедлингтън териер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Бедлингтън териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Тази порода се появява от случайната кръстоска между местна порода териери и породата Уипет, а миньори от район Ротбъри, Нортхъмбърланд, доразвиват породата Бедлингтън териер през XVIII век. До 1869 г. тя не е била представяна, но същевременно си печели репутацията на ловец на вредители, съучастник на бракониерите, а и на боец. Известно е, че алтернативните наименования на породата са „Ротбъри териер“ и „Циганинът“ (заради участието му в бракониерството).

Характер

Породата Бедлингтън териер трябва да се обучава, така че да се разбира добре с котките и другите домашни любимци. Ако дойде някой непознат, ще вдигнат шум и ще го изгонят, ако не му харесват. Но пусне ли го стопанинът в дома, ще го приеме радушно. Бедлингтън териерите са добри кучета-пазачи, тъй като, настъпи ли суматоха, проявяват голяма смелост. В общия случай те са сравнително тихи, ако редовно бъдат стимулирани умствено и физически.

Здраве

Наследствено заболяване на породата Бедлингтън териер е чернодробното заболяване поради натрупване на прекомерни количества мед в него. С ДНК тест може да се изследват всички кучета за чифтосване. Подобно на много други породи, те може да страдат и от наследствени нарушения на зрението. Ето защо се препоръчва да им бъде правен очен преглед.

Активност

Бедлингтън териерът се нуждае от поне час разходка на ден. Заради пъргавостта си им харесват игри с тичане, скачане и връщане на предмети. Трябва да получават умствени стимули с цел да се избегнат поведенчески проблеми.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Бедлингтън териерът изисква щателно разчесване. То може да трае по пет минути на ден, а разресването с гребен трябва да се прави поне веднъж седмично. Кучето трябва да се подстригва веднъж на всеки два месеца. Това трябва да прави професионален фризьор, защото необичайната подстрижка изисква особени умения. Другият вариант да научите от специалисти в развъдниците как се прави това. Изрично съобщете, че козината трябва да е с дължина максимум 2,5 см, поради което подстригването може да трае по-дълго.