NPPE Breed Library Info Page

Баварска планинска хрътка

Баварска планинска хрътка

Тази средна по размери мускулеста хрътка е по-дълга, отколкото би трябвало, предвид ръста й, който при възрастните мъжки екземпляри достига 47-52 см, а при женските – 44-48 см. Тежи 20-25 кг. Муцуната може да е черна, а късата козина – кафеникаво-червена.

Баварска планинска хрътка
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Баварска планинска хрътка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Баварска планинска хрътка
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Баварската планинска хрътка, известна и като баварски кръвоследник, е порода, която води началото си от ловджийските хрътки от Средновековието. Различните породи и разновидности произхождат от тези хрътки, в т.ч. хановерската. За да се създаде куче с по-малко тегло, се извършва кръстоска между хановерската хрътка и червените планински хрътки, а през 70-те години XIX век се появява и баварската планинска хрътка. Създава се блъдхаунд, който може да тръгне по следите на отдалечил се ранен дивеч в планински райони. През 1912 г. в Мюнхен се създава клуб на породата.

Характер

Баварската планинска хрътка е дръзка, спокойна, предана и отдадена на своя стопанин. Може да страни от непознати, поради което важно е отрано и продължително да се социализира. Трябва да се научи да се връща при стопанина си, а също да му се даде възможност да използва обонянието си.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Отглеждани за лов на ранен дивеч, траещ понякога дни, това куче е много издръжливо и трябва да е навън поне два часа. Баварската планинска хрътка е работна порода, която обича да следи и други кучешки спортове, които упражняват ума, тялото и обонянието! Надуши ли нещо, нищо няма да може да го върне. Затова особено важно е да бъде приучено да отговаря на командата „Ела!“ на стопанина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Двойната козина изисква малко грижи, като ще трябва да се разчесва по веднъж седмично. Проверявайте и ушите, и лапите.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук