Баварска планинска хрътка

Баварска планинска хрътка

Тази средна по размери мускулеста хрътка е по-дълга, отколкото би трябвало, предвид ръста й, който при възрастните мъжки екземпляри достига 47-52 см, а при женските – 44-48 см. Тежи 20-25 кг. Муцуната може да е черна, а късата козина – кафеникаво-червена.

Баварска планинска хрътка
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Баварска планинска хрътка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Баварска планинска хрътка
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Баварската планинска хрътка, известна и като баварски кръвоследник, е порода, която води началото си от ловджийските хрътки от Средновековието. Различните породи и разновидности произхождат от тези хрътки, в т.ч. хановерската. За да се създаде куче с по-малко тегло, се извършва кръстоска между хановерската хрътка и червените планински хрътки, а през 70-те години XIX век се появява и баварската планинска хрътка. Създава се блъдхаунд, който може да тръгне по следите на отдалечил се ранен дивеч в планински райони. През 1912 г. в Мюнхен се създава клуб на породата.

Характер

Баварската планинска хрътка е дръзка, спокойна, предана и отдадена на своя стопанин. Може да страни от непознати, поради което важно е отрано и продължително да се социализира. Трябва да се научи да се връща при стопанина си, а също да му се даде възможност да използва обонянието си.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

Отглеждани за лов на ранен дивеч, траещ понякога дни, това куче е много издръжливо и трябва да е навън поне два часа. Баварската планинска хрътка е работна порода, която обича да следи и други кучешки спортове, които упражняват ума, тялото и обонянието! Надуши ли нещо, нищо няма да може да го върне. Затова особено важно е да бъде приучено да отговаря на командата „Ела!“ на стопанина.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Двойната козина изисква малко грижи, като ще трябва да се разчесва по веднъж седмично. Проверявайте и ушите, и лапите.